Βαθαίνει η δημογραφική κρίση στην Ιαπωνία – Σε ιστορικό χαμηλό η γεννητικότητα

Βαθαίνει η δημογραφική κρίση στην Ιαπωνία – Σε ιστορικό χαμηλό η γεννητικότητα

Το ποσοστό γονιμότητας, ή ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, ήταν 1,2565, σε σύγκριση με το 2,07 που θεωρείται απαραίτητο για να διατηρείται σταθερός ο πληθυσμός. 

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεννητικότητα στην Ιαπωνία μειώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά το 2022 καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, γνωστοποίησε σήμερα, Παρασκευή το υπουργείο Υγείας, εξέλιξη που εντείνει τη δημογραφική κρίση που σοβεί στη χώρα. 

Το ποσοστό γονιμότητας, ή ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, ήταν 1,2565, σε σύγκριση με το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 1,2601 παιδιών ανά γυναίκα το 20015 και το 2,07 που θεωρείται απαραίτητο για να διατηρείται σταθερός ο πληθυσμός. 

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει αναγάγει την αναστροφή της συρρίκνωσης γεννήσεων στη χώρα σε ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του που, παρά το υψηλό χρέος, σχεδιάζει να διαθέσει κονδύλι ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων γεν (περί τα 25 δισ. δολάρια) για την παιδική πρόνοια και άλλα μέτρα στήριξης των γονέων. 

«Ο πληθυσμός νέων θα αρχίσει να μειώνεται δραματικά τη δεκαετία του 2030. Η περίοδος έως τότε είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αναστρέψουμε αυτήν την τάση συρρικνούμενων γεννήσεων» σημείωσε ο ίδιος προ ημερών, κατά την επίσκεψή του σε παιδικό σταθμό.

Η πανδημία κορωνοϊού επιδείνωσε τις δημογραφικές προκλήσεις στην Ιαπωνία, όπου τα τελευταία χρόνια οι λιγότεροι γάμοι συνεπάγονται λιγότερες γεννήσεις, με την Covid-19 εν μέρει υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους κι όχι ηλικιωμένου πληθυσμού. 

Ο αριθμός των νεογέννητων στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μειώθηκε κατά 5% (ή 770.747 γεννήσεις) το περασμένο έτος, ποσοστό που συνιστά νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 9% στον αριθμό – ρεκόρ των 1,57 εκατομμυρίων. Πάνω από 47.000 θάνατοι αποδόθηκαν στην πανδημία κορωνοϊού. 

Εκτός, όμως, από την πτώση των γεννήσεων, η Ιαπωνία έχει να αντιμετωπίσει και αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού και τη μείωση του εργατικού δυναμικού. 

Αυτή τη στιγμή, το 28% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών, και η διάμεση ηλικία στη χώρα τα 49 έτη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ιαπωνία ήδη ξεχωρίζει ως η χώρα με τον γηραιότερο σε ηλικία πληθυσμό στον κόσμο.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή