Η κόντρα Καντίροφ – Πριγκόζιν «εκθέτει» το Κρεμλίνο

Η κόντρα Καντίροφ – Πριγκόζιν «εκθέτει» το Κρεμλίνο

O Πριγκόζιν υποβάθμισε την ικανότητα των τσετσενικών δυνάμεων να καταλάβουν ολόκληρη την επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμάχη ανάμεσα στους δυο ισχυρότερους πολέμαρχους της Ρωσίας, μετά την απόσυρση της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner από την πόλη Μπαχμούτ, αποκαλύπτει τριγμούς στην «πολεμική μηχανή» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για πρώτη φορά, ο Καντίροφ επικρίνει δημόσια τον ιδρυτή της Wagner ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Κρεμλίνου. Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός τους τελευταίους μήνες, που τα στρατεύματά του πολεμούσαν στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ για λογαριασμό της Μόσχας, κατηγορεί δημοσίως εδώ και μήνες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Καθώς οι μαχητές της Wagner αποσύρονταν από την πόλη για να αντικατασταθούν από τις δυνάμεις του Καντίροφ, ο Πριγκόζιν υποβάθμισε την ικανότητα των τσετσενικών δυνάμεων να καταλάβουν ολόκληρη την επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Η Ρωσία διεκδικεί το σύνολο της περιοχής, την οποία αποκαλεί Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, αλλά εξακολουθεί να μην έχει τον πλήρη έλεγχο.

Τα σχόλια του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Καντίροφ, συμπεριλαμβανομένου του συμμάχου του Αδάμ Ντελιμχάνοφ, ο οποίος απείλησε τον Πριγκόζιν. Ενας άλλος άνθρωπος του Καντίροφ, ο Μαγκομέντ Νταουντόφ, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν σπέρνει πανικό.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Καντίροφ, τα οποία αποτελούν επισήμως τμήμα του εθνικού στρατού (αλλά υπάγονται στον ίδιο) θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Πριγκόζιν, σε μία περίοδο που απολαμβάνει ένα «κύμα» υποστήριξης, για την επικριτική στάση του προς την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. 

Αναλυτές εκτιμούν πως η Μόσχα επιδιώκει να προκληθεί ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών ως αντίδραση στην απόπειρα του Πριγκόζιν να «εκβιάσει» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Καντίροφ ισχυρίστηκε στις 6 Μαΐου ότι οι δυνάμεις του θα «ανακουφίσουν» τις δυνάμεις της Wagner και μάλιστα ζήτησε απευθείας από τον Πούτιν να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά των τσετσενικών δυνάμεων από άλλα μέτωπα στο Μπαχμούτ.

Ο Πούτιν ενδεχομένως εξέλαβε τη συμπεριφορά του Καντίροφ ως απειλή, δεδομένου ότι οι Καντίροφ και Πριγκόζιν είχαν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη κοινή εκστρατεία στις αρχές Οκτωβρίου 2022 για να διευκολύνουν τις αλλαγές στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Καντίροφ, ο οποίος έγινε ηγέτης της Τσετσενίας το 2007, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον Πούτιν. Η δημόσια διαμάχη του δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσει θέση του ως «πιστός του προέδρου», χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί τακτικά για να περιγράψει τον εαυτό του. Παρότι οι Τσετσένοι μαχητές πολέμησαν εναντίον της Μόσχας για ανεξαρτησία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Καντίροφ και ο πατέρας του συμμάχησαν αργότερα με το Κρεμλίνο.

Ο διοικητής της Wagner Ντμίτρι Ουτκιν, ο οποίος πολέμησε εναντίον του Καντίροφ στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, αναφέρθηκε στο θέμα. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε άντρας προς άντρα, καθώς ήδη γνωριζόμαστε από τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας», έγραψε στο Telegram.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή