«Εάν η Γη πήγαινε για τσεκ-απ, θα την έβρισκαν πολύ άρρωστη»

«Εάν η Γη πήγαινε για τσεκ-απ, θα την έβρισκαν πολύ άρρωστη»

Επτά από τους οκτώ «δείκτες ασφαλείας» έχουν πια πάψει να εμφανίζουν «φυσιολογικές τιμές», σύμφωνα με νέα μελέτη της ομάδας επιστημόνων Earth Commission που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλανήτης Γη έχει πια ξεπεράσει επτά από τα οκτώ επιστημονικώς καθορισμένα όρια ασφαλείας, μπαίνοντας έτσι σε μια «επικίνδυνη ζώνη», σύμφωνα με νέα μελέτη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων Earth Commission που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Η εν λόγω έρευνα εξετάζει το κλίμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του νερού από φώσφορο και άζωτο λόγω υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων, τον υδροφόρο ορίζοντα, τα επιφανειακά γλυκά ύδατα, το μη-δομημένο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Αυτή η μελέτη εντόπισε «hotspot» προβληματικών – λόγω της κλιματικής αλλαγής – περιοχών στην Ανατολική Ευρώπη, στη Νότια Ασία, στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Ασία, σε μέρη της Αφρικής και σε μεγάλο μέρος της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Κίνας και των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι περίπου τα 2/3 της Γης δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας αναφορικά με το γλυκό νερό.

Εάν ο πλανήτης Γη έκανε τώρα ένα ετήσιο τσεκ-απ, παρόμοιο με εκείνο που θα έκανε ένας άνθρωπος, «ο γιατρός θα έλεγε ότι η Γη είναι πραγματικά πολύ άρρωστη αυτήν τη στιγμή», δήλωσε η καθηγήτρια παριβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συνεπικεφαλής της Earth Commission, Τζογίτα Γκούπτα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως, ο πλανήτης ακόμη έχει το περιθώριο να ανακάμψει.

«Κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση», δηλώνει από την πλερά του ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του γερμανικού Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Η ομάδα των περίπου 40 επιστημόνων που πήραν μέρος στην έρευνα του Earth Commission που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δημιούργησε μετρήσιμα όρια για τις περιβαλλοντικές κατηγορίες, καθορίζοντας τα σημεία εκείνα πέρα από τα οποία η κατάσταση καθίσταται μη-ασφαλής για τον πλανήτη αλλά και για μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων.  

Ο Ρόκστρομ είπε ότι αυτά τα σημεία δημιουργούν «έναν φράχτη ασφαλείας» έξω από τον οποίο οι κίνδυνοι γίνονται υψηλότεροι, αλλά όχι απαραίτητα θανατηφόροι.

Μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2009 στο περιοδικό Nature έδειχνε ότι η ανθρωπότητα είχε ξεπεράσει τρία από τα εννέα «Earth-system boundaries» όπως ονομάζονταν τα όρια πέρα από τα οποία ο πλανήτης Γη θα πάψει ουσιαστικά να υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή.

Πλέον, εκείνη η έννοια των «πλανητικών ορίων» ανανεώνεται, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οι πιο ευάλωτοι, θα πρέπει να μπορούν να έχουν νερό, τροφή, ενέργεια και υγεία, παράλληλα με ένα καθαρό περιβάλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή