Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά «πνίγει» τις ΗΠΑ

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά «πνίγει» τις ΗΠΑ

Μέχρι την Κυριακή, πάνω από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους στη Νέα Σκωτία.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα απόκοσμο… δυστοπικό σκηνικό ξυπνούν και κοιμούνται τις τελευταίες ημέρες οι Νεοϋορκέζοι – και όχι μόνο. 

Αιτία, ο καπνός από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στον ανατολικό Καναδά, που έχει μεταφερθεί νότια, καλύπτοντας τη Νέα Υόρκη και προκαλώντας συναγερμό από τη Μινεσότα έως τη Μασαχουσέτη. 

Και στα πέντε διαμερίσματα της πόλης της Νέας Υόρκης καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τα επίπεδά της στην ποιότητα του αέρα να θεωρούνται ανθυγιεινά για τους ανθρώπους και να υπερβαίνουν σημαντικά τις συστάσεις έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά «πνίγει» τις ΗΠΑ-1
Φωτ.: Reuters

Ο ουρανός πάνω από το «Μεγάλο Μήλο» έχει ένα θολό πορτοκαλί χρώμα και ο ήλιος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την ομίχλη καπνού. 

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους, κυρίως όσους πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, να περιορίσουν τον χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους. 

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά «πνίγει» τις ΗΠΑ-2
Φωτ.: ΑΡ

Η υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης εξέδωσε χθες, Τρίτη, οδηγίες υγείας για τη Νέα Υόρκη, το Μπρονξ, το Κινγκς, το Κουίνς και το Ρίτσμοντ, καθώς και για τα γύρω προάστια. 

Ομως, πέραν της Νέας Υόρκης, εκατομμύρια άνθρωποι των μεσοδυτικών πολιτειών κινδυνεύουν από την επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, με τις οδηγίες για προφύλαξη λόγω της κακής ποιότητας του αέρα να ισχύουν στη νοτιοανατολική Μινεσότα, σε τμήματα του Μίσιγκαν και σε περιοχές του Ουισκόνσιν. 

Οι πυρκαγιές στη καναδική επαρχία της Νέας Σκοτίας που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, διαδέχονται εκείνες του Μαΐου που σάρωσαν τη δυτική επαρχία Αλμπέρτα, απανθρακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Μέχρι την Κυριακή, πάνω από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους στο Χάλιφαξ, την πρωτεύουσα της Νέας Σκωτίας, αλλά και από άλλες περιοχές της επαρχίας, ενώ 3,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής γης, εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτήρια είχαν γίνει στάχτη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα. 

Πηγή: CNBC/New York Times/Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή