Κοινές πτήσεις ρωσικών και κινεζικών μαχητικών κοντά σε Ιαπωνία και Κορέα

Κοινές πτήσεις ρωσικών και κινεζικών μαχητικών κοντά σε Ιαπωνία και Κορέα

Ενόχληση σε Σεούλ και Τόκιο από αυτό που χαρακτηρίζουν ως «επίδειξη δύναμης»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν την Τρίτη κοινή πτήση πάνω από τα ύδατα κοντά στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, με τη Δύναμη Αεροπορικής Αμυνας να ανταποκρίνεται σε μαχητικά αεροσκάφη.

Ενώ ο εναέριος χώρος της Ιαπωνίας δεν παραβιάστηκε, το υπουργείο μετέφερε τις σοβαρές ανησυχίες του στην Κίνα και τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων, θεωρώντας την κίνηση ως σαφή επίδειξη δύναμης.

Πρόσφατα, η Κίνα και η Ρωσία άρχισαν να συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις πιο ενεργά, σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη διεθνή τάξη όπου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη.

Δύο κινεζικά H-6 ενώθηκαν με δύο ρωσικά Tu-95 πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και πέταξαν μαζί στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, είπε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα βομβαρδιστικά ενώθηκαν με δύο κινεζικά μαχητικά που πιστεύεται ότι ήταν πάνω από τα ύδατα.

Εξάλλου το Γενικό Επιτελείο του στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη -τέσσερα από την Κίνα και τη Ρωσία- εισέβαλαν στην καθορισμένη από τη Σεούλ ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας την ίδια ημέρα.

Η Νότια Κορέα σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση, και τα κινεζικά και ρωσικά αεροπλάνα, τα οποία περιλάμβαναν βομβαρδιστικά, δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, ανέφερε.

Η ζώνη χρησιμεύει ως περίμετρος εθνικής άμυνας που χρησιμοποιείται για να κρίνει εάν απαιτείται η αναπήδηση των μαχητικών όταν εισέρχονται ξένα αεροσκάφη χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν επίσης κοινή εναέρια περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η έκτη κοινή περιπολία μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν επίσης κοινές πτήσεις πάνω από τα νερά κοντά στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Πηγή: Reuters, Kyodo

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή