Πυρκαγιές στον Καναδά: Με μάσκες οι πολίτες στη Νέα Υόρκη και στο Κονέκτικατ

Πυρκαγιές στον Καναδά: Με μάσκες οι πολίτες στη Νέα Υόρκη και στο Κονέκτικατ

«Η χειρότερη στον κόσμο» ποιότητα αέρα λόγω της αιθαλομίχλης από τις πυρκαγιές στον Καναδά συνεχίζει, για τρίτη ημέρα, να «σκεπάζει» τουλάχιστον πέντε πολιτείες των ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πυκνή αιθαλομίχλη που προήλθε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε άγρια δάση του Καναδά συνεχίζει, για τρίτη ημέρα, να «σκεπάζει» τουλάχιστον πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις για μεγάλο κομμάτι της χώρας, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ιντιάνα δυτικά και νότια μέχρι τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια, η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη ξύπνησαν πνιγμένες σε ένα ανθυγιεινό τοξικό νέφος, μία μέρα αφότου η πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε τη χειρότερη ποιότητα αέρα εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας για λίγη ώρα ακόμη κι εκείνη του Νέου Δελχί. Ο δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς, συνέστησε στους πολίτες να φορούν μάσκες τύπου Ν-95 όταν βρίσκονται στον δρόμο και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες συνέστησε να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνέστησαν επίσης στους κατοίκους του Κονέκτικατ να παραμείνουν στα σπίτια τους κι εάν είναι εντελώς απαραίτητο να μετακινηθούν, να το κάνουν φορώντας τις μάσκες προστασίας. Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας ανακοίνωσε, επιπλέον, πως όλες οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν ως καταφύγια σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα σε Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα «τοξική».

Πολλά δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα σχολεία στο Αλμπανι, πρωτεύουσα της πολιτείας, ακύρωσαν το διάλειμμα στην αυλή για τους μαθητές. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας κάλεσε να ακυρωθούν όλες οι εθνικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Nιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, λόγω χαμηλής ορατότητας. O ζωολογικός κήπος Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον ανέστειλε τη λειτουργία του για την προστασία των ζώων και των επισκεπτών.

Aργά χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για αύριο εκδήλωση για τον Μήνα Περηφάνιας, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Ουάσιγκτον. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει ορατές τις επιπτώσεις του στη χώρα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για τους επόμενους μήνες.

Στην άλλη μεριά των συνό-ρων, η ατμόσφαιρα στο Τορόντο παραμένει για δεύτερη ημέρα αποπνικτική και εκπρόσωποι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τις συνθήκες «υψηλού ρίσκου». Αν και η αιθαλομίχλη που επηρεάζει τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ προέρχεται κυρίως από πυρκαγιές κοντά στο Κεμπέκ, στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 150 ενεργά πύρινα μέτωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή