Μόσχα: Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν δεν θα υποκύψει σε γεωπολιτικές πιέσεις

Μόσχα: Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν δεν θα υποκύψει σε γεωπολιτικές πιέσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν δεν θα υποκύψει σε γεωπολιτικές πιέσεις, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει να πουλά drones στη Μόσχα. 

«Δεν υπάρχουν αλλαγές και η συνεργασία με το Ιράν θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. «Είμαστε ανεξάρτητα κράτη και δεν υποκύπτουμε στις διαταγές των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους», πρόσθεσε. 

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλά επιθετικά drones, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεραν σε άρθρο τους αυτόν τον μήνα οι Financial Times, επικαλούμενοι Ιρανό αξιωματούχο και ακόμη ένα πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης. 

Το Ιράν έχει παραδεχτεί πως έχει στείλει drones στη Ρωσία, αλλά κατά το παρελθόν έχει επισημάνει ότι αυτό έγινε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία. 

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Αμυνας, Ρεζά Ταλαεΐ- Νικ, δήλωσε: «Καμία από τις συναλλαγές (που αφορούν drones) τις οποίες είχαμε (…) με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, δεν έχει ακυρωθεί». 

Ο Ταλαεΐ- Νικ πρόσθεσε ότι αρκετές «δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες», τις οποίες δεν κατονόμασε, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ιρανικά drones. 

Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής drones Shahed πέρυσι για να πλήξει στόχους βαθιά στο εσωτερικό της Ουκρανίας. 

Αξιωματούχος του Λευκοί Οίκου δήλωσε τον Ιούνιο πως το Ιράν έχει μεταφέρει αρκετές εκατοντάδες drones στη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2022. 

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT