Η Μeta διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς «κινεζικής προπαγάνδας»

Η Μeta διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς «κινεζικής προπαγάνδας»

Ανέφεραν την εκδοχή του Πεκίνου από τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ, την προέλευση της πανδημίας ως και τις φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Φεβρουαρίου, στις πλατφόρμες Substack και Blogspot ανέβηκε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από τον βομβαρδισμό των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Μέσα σε 24 ώρες, το άρθρο – και άλλες εκδοχές του – είχαν αναρτηθεί σε περισσότερους ιστότοπους, όπως το Reddit, το Medium, το Tumblr, το Facebook και το YouTube. Μεταφράσεις του έγιναν στα ελληνικά, γερμανικά, ρωσικά, ιταλικά και τουρκικά και άρχισαν επίσης να εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Οι αναρτήσεις ήταν μέρος μιας κινεζικής εκστρατείας επιρροής που θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα, ανέφεραν ερευνητές της Meta σε έκθεσή τους την Τρίτη.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη διαγραφή δικτύου λογαριασμών που έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ», δήλωσε ο Μπεν Νίμο, επικεφαλής παγκόσμιας ασφαλείας της Meta.

Συνολικά, 7.704 λογαριασμοί, 954 σελίδες, 15 ομάδες και 15 λογαριασμοί Instagram που συνδέονταν με την κινεζική εκστρατεία επιρροής αφαιρέθηκαν από τη Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. 

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε αρχικά στην απαξίωση των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Τον Φεβρουάριο του 2020, η προσπάθεια μετατοπίστηκε στο ξέσπασμα του Covid-19, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα ήταν η χώρα προέλευσης του ιού. Χαρακτηριστικά δημοσιεύθηκε ένα ερευνητικό έγγραφο 66 σελίδων που ισχυριζόταν ψευδώς ότι η πανδημία είχε ξεκινήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τον Ιούνιο του 2020, λίγο μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, το δίκτυο άρχισε να δημοσιεύει στο YouTube και το TikTok βίντεο στην αγγλική γλώσσα που αναδείκνυαν τις φυλετικές ανισότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένα από αυτά τα βίντεο έγιναν viral.

Πρόκειται για την έβδομη εκστρατεία προπαγάνδας από την Κίνα που η Meta εντοπίζει τα τελευταία έξι χρόνια. Τέσσερις από αυτές έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε η εταιρεία, η οποία δημοσίευσε λεπτομέρειες για τη νέα επιχείρηση στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης ασφαλείας.

«Είχαν πολλές ομοιότητες με επιχειρήσεις επιρροής ρωσικού τύπου», ανέφερε η Meta. 

Ενώ η εταιρεία έχει διαγράψει τους λογαριασμούς από το Facebook και το Instagram, πολλοί παραμένουν σε πλατφόρμες όπως το X, το Reddit και το TikTok παραμένουν ενεργοί, σύμφωνα με τους  New York Times.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT