ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μια συμφωνία για τη Γερμανία που θα έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας πρότεινε χθες στα κρατίδια, στις κοινότητες και την αντιπολίτευση ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, παραθέτοντας τις προτεραιότητες του προγράμματός του: μέτρα για την επιτάχυνση των σχεδίων, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την ψηφιοποίηση της διοίκησης και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Στο ζήτημα αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση λέγοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των ξένων στη γερμανική αγορά εργασίας και η παράτυπη μετανάστευση να περιοριστεί. Η απέλαση ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής θα πρέπει να επιταχυνθεί και η σχετική διαδικασία να απλοποιηθεί, τόνισε κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Οι πολίτες υποφέρουν από την αδράνεια και εγώ το ίδιο. Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία, τη φοβία για την ανάληψη ρίσκου και τη δειλία, η οποία οικοδομήθηκε επί πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίες στη χώρα μας», είπε. Απευθυνόμενος στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, ζήτησε εθνική ομοψυχία. «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Απαντώντας ο Μερτς κατηγόρησε τον Σολτς ότι οι περυσινές μεγαλοστομίες περί ιστορικής καμπής (Zeitenwende) στο θέμα των αμυντικών δαπανών δεν δικαιώνονται από τα ποσά που θα διατεθούν για την Μπούντεσβερ. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον έχει αποτιμηθεί σωστά το κόστος του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και οι διεθνείς συνέπειές του. Μεγάλοι ηττημένοι είναι, κατά τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι καθιστά την Μπούντεσβερ «ανεπιθύμητο παιδί» και σύντομα θα υποφέρει από υποχρηματοδότηση, πολύ περισσότερο από όταν ανέλαβε την εξουσία η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς, ισχυρίστηκε ο Μερτς. Υπενθυμίζεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες στήριξαν την αύξηση των αμυντικών δαπανών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, ωστόσο καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων παραμένει στάσιμη. Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Μερτς και για την αύξηση του βοηθήματος στους αδύναμους πολίτες, επειδή «μειώνει το κίνητρο για την εύρεση εργασίας». Τέλος, αποκάλυψε ότι ενώ η υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι είναι άρρωστη, την επόμενη μέρα δεν σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις. «Αντ’ αυτού θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θέλει να συνδράμει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα με την Πολωνία μέσω της αποστολής πρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή».
Αν ο Μερτς ήταν πολωτικός στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, ο Σολτς επέμεινε στη συναίνεση, ακόμη και απέναντι στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν εναντίον δυνάμεων που αποκομίζουν πολιτικά οφέλη διασπείροντας σενάρια καταστροφής και δημιουργώντας πανικό». Απαντώντας ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, που συγκεντρώνει 22% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, Τίνο Χρουπάλα, έκανε λόγο για παραπαίουσα κυβέρνηση. Η καλύτερη λύση, κατά τη γνώμη του, είναι η διενέργεια νέων εκλογών, ώστε να συμμετάσχει το κόμμα στην κυβέρνηση «για το καλό της χώρας».