Η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε, καθέλκυσε και έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο της «υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα», στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει την ισχύ του πολεμικού ναυτικού της, μετέδωσε την Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Στην τελετή στην οποία αποκαλύφθηκε το νέο υποβρύχιο προήδρευσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον οποίο ο εξοπλισμός του πολεμικού ναυτικού της χώρας του ήταν «επείγον καθήκον της εποχής».
Το νέο οπλικό σύστημα θα ενισχύσει «την πυρηνική αποτροπή» της χώρας «ποιοτικά, ποσοτικά και αλματωδώς», βελτιώνοντας την «περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Κιμ τόνισε πως η χώρα του θα κατασκευάσει και άλλα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων πυρηνοκίνητων.
Το νέο υποβρύχιο, που βαπτίστηκε Ηρωας Κιμ Κουν Οκ, «ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το KCNA.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, με μπαλόνια και κομφετί, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε στο «τακτικό και στρατηγικό σχέδιο για να ενισχύεται συνεχώς» το οπλοστάσιο του πολεμικού ναυτικού της χώρας του με υποβρύχια και σκάφη επιφανείας και με πυρηνικά όπλα «στο μέλλον».
Ο Κιμ επιθεώρησε το υποβρύχιο χθες, πριν κάνει την πρώτη του έξοδο.
Τον τελευταίο χρόνο η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του ναυτικού της με μη επανδρωμένα υποβρύχια, πολεμικά πλοία, καθώς και με το νέο πυρηνικό υποβρύχιο που παρουσιάστηκε σήμερα.
«Μέχρι πρόσφατα, ο Κιμ φαινόταν να παραμελεί τα ναυτικά πυρηνικά προγράμματα», σύμφωνα με τον Ανκιτ Πάντα αναλυτή του αμερικανικού Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πρόσφατος αναπροσανατολισμός στις ναυτικές πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητες χαιρετίστηκε από το κορεατικό λαϊκό ναυτικό».
Ακολουθούν όσα είναι γνωστά για το ναυτικό της Βόρειας Κορέας και για τις προσπάθειες ενίσχυσής του.
Πόσο μεγάλο είναι το ναυτικό της Βόρειας Κορέας
Η ναυτική δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPANF) διαθέτει περίπου 470 σκάφη επιφανείας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πυραυλάκατοι, τορπίλες, μικρά περιπολικά σκάφη και σκάφη υποστήριξης, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο Αμυνας 2022 του στρατού της Νότιας Κορέας.
Διαθέτει περίπου 70 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων σκαφών Romeo σοβιετικής σχεδίασης και υποβρυχίων-νάνων.
Το ναυτικό διαθέτει επίσης περίπου 40 σκάφη υποστήριξης και 250 αποβατικά σκάφη.
Χωρίζεται σε δύο διοικήσεις στόλου που καλύπτουν τις ανατολικές και δυτικές ακτές της χώρας. Περίπου το 60% της δύναμης είναι τοποθετημένο νότια της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει η Λευκή Βίβλος.
«Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας διαθέτει την ικανότητα να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση ανά πάσα στιγμή», αναφέρει το έγγραφο. «Ωστόσο, η ικανότητά της για επιχειρήσεις σε βαθιά θάλασσα είναι περιορισμένη, επειδή η δύναμή της αποτελείται κυρίως από μικρά, ταχύπλοα σκάφη», προστίθεται.
Ποια είναι τα νέα όπλα του Πολεμικού Ναυτικού
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μη επανδρωμένο υποβρύχιο με πυρηνικές δυνατότητες.
Το «Haeil» ή «Τσουνάμι» προορίζεται να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε εχθρικά ύδατα με υποβρύχια έκρηξη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αναλυτές, όπως και η πυρηνική τορπίλη Poseidon της Ρωσίας, προορίζεται να δημιουργεί καταστροφικές, ραδιενεργές εκρήξεις σε παράκτιες περιοχές.
Ωστόσο, έκθεση του 38 North, με έδρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι η αργή ταχύτητα και το περιορισμένο βεληνεκές του όπλου το καθιστούν σημαντικά κατώτερο από τους υπάρχοντες βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ της Βόρειας Κορέας, όσον αφορά τον χρόνο επίτευξης του στόχου, την ακρίβεια και τη φονικότητα.
Τον Αύγουστο, ο Κιμ επιθεώρησε τη νέα κορβέτα Amnok, που σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να εκτοξεύει πυρηνοκίνητους πυραύλους Κρουζ.
«Παρότι η πλειονότητα των όπλων και των αισθητήρων επί του σκάφους είναι σοβαρά απαρχαιωμένα σε σχέση με τον αντίστοιχο εξοπλισμό δυτικών ή άλλων ασιατικών σκαφών, πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε σε ανάλυσή του ο ιστότοπος Naval News, χαρακτηρίζοντας την ικανότητα των πυρηνικών πυραύλων κρουζ ως «game changer» για τους αντιπάλους.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι σχολίασαν ότι το νέο υποβρύχιο πιθανόν δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό.
«Τα υποβρύχιά τους απλώς δεν θα είναι τόσο βιώσιμα όσο οι χερσαίες δυνάμεις τους», τόνισε ο Βαν Ντίπεν, πρώην εμπειρογνώμονας της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα όπλων.
Κοινές ασκήσεις
Τον περασμένο μήνα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατήγγειλε την ανακοίνωση των «αρχηγών της συμμορίας» των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας πως θα διεξάγουν συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού, κάτι που κατ’ αυτόν επιβεβαιώνει πως το πολεμικό ναυτικό της χώρας του πρέπει να γίνει επειγόντως πολύ πιο ισχυρό.
Ο προϋπάρχων στόλος υποβρυχίων θα εκσυγχρονιστεί ώστε να μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ανήγγειλε ακόμη.
Αναλυτές είχαν επισημάνει ενδείξεις πως κατασκευαζόταν υποβρύχιο αρχικά το 2016, ενώ το 2019 κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο αρχηγός του κράτους είχε επιθεωρήσει υπό κατασκευή σκάφος που προσέλκυε την «ιδιαίτερη προσοχή» του.
Εξάλλου, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBMs) και πυραύλων Κρουζ, επίσης ικανών να εκτοξεύονται από υποβρύχια.
Αύριο Σάββατο η Βόρεια Κορέα εορτάζει την 75η επέτειο της ίδρυσής της.
Με πληροφορίες από Reuters