Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τους καρπούς που δρέπει η ουκρανική αντεπίθεση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζει τον λαό του για έναν δύσκολο χειμώνα και αξιώνει από τους συμμάχους του μεγαλύτερη υποστήριξη.
Μιλώντας σε διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να σπείρουν τον φόβο με νέες επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού δικτύου της χώρας και εκτεταμένα μπλακ άουτ στη διάρκεια των επόμενων μηνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παίξει η Μόσχα το χαρτί του «πυρηνικού εκβιασμού».
Αναφορικά με την ουκρανική αντεπίθεση, που βρίσκεται στον τέταρτο μήνα της, αναγνώρισε ότι τα εδαφικά κέρδη είναι μέχρι στιγμής μικρότερα των προσδοκώμενων, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν αν οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έστελναν στο Κίεβο ισχυρότερα οπλικά συστήματα. Παράλληλα, δεν έκρυψε μια κάποια ανησυχία για την ενίσχυση του σκεπτικισμού σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες.
«Ο ρυθμός του πολέμου επιβραδύνεται. Αυτό είναι αλήθεια, το αναγνωρίζουμε. Ολες οι διαδικασίες γίνονται δυσκολότερες και επιβραδύνονται: από τις κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) μέχρι την προμήθεια του στρατού μας με όπλα», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Από το ίδιο βήμα υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον περασμένο μήνα, χωρίς να δώσει κάποια τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό του. «Το γεγονός ότι ο Πούτιν σκότωσε τον Πριγκόζιν –τουλάχιστον, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε– είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που σκέφτεται και για την αδυναμία του», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Δύσης ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ή, ακόμη χειρότερα, εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία δεν θα φέρουν την ειρήνη, αλλά μεγαλύτερη επιθετικότητα. Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, παραλλήλισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με εκείνη της χιτλερικής Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία και τόνισε ότι οι υποχωρήσεις των Ευρωπαίων στον Χίτλερ δεν απέτρεψαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανάλυση του περιοδικού Economist εκτιμά ότι ο ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι πιθανό να επιταχυνθεί μετά την πρώτη διάρρηξη του ρωσικού μετώπου στο χωριό Ρομπότινε, χωρίς να αποκλείεται σοβαρή προώθηση ουκρανικών δυνάμεων προς την Αζοφική Θάλασσα πριν από το τέλος του έτους. Πιο συγκρατημένη, η ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNN εκτιμούσε ότι τα ουκρανικά κέρδη είναι οριακά και έρχονται με μεγάλο κόστος, ενώ οι Ρώσοι εκδηλώνουν και αυτοί επιθετικές επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη Κουπιάνσκ.
Χθες οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν εκλογές για την ανάδειξη τοπικών διοικήσεων στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά – Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «ψευδοεκλογές», που αποτελούν «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Σαμποτάζ από τον Μασκ
Ρεπορτάζ του CNN, που επικαλείται υπό έκδοση βιογραφία του Ελον Μασκ, αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της SpaceX και του Twitter αναγνωρίζει πως έκλεισε τη δορυφορική του υπηρεσία σύνδεσης με το Διαδίκτυο, Starlink, τις πρώτες μέρες του πολέμου ώστε να αποτραπεί ο βομβαρδισμός του ρωσικού στόλου της Σεβαστούπολης από τους Ουκρανούς. Σε οργισμένη αντίδρασή του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι με την «παρέμβασή του» στον πόλεμο, ο μεγαλοεπιχειρηματίας επέτρεψε στα ρωσικά πλοία να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν αμάχους και παιδιά. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας και του υπερτροφικού Εγώ», δήλωσε δηκτικά ο αξιωματούχος.