Μόνο η Κίνα μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για την απουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Η σύνοδος αυτή είχε θεωρηθεί ως κατάλληλο μέρος για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Σι και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μήνες που οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους οι οποίες έχουν πληγεί λόγω γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.
«Η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξηγήσει» για ποιον λόγο ο ηγέτης της «θα συμμετάσχει ή όχι», δήλωσε ο Τζον Φίνερ αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νέο Δελχί.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν κληθεί συχνά να εξηγήσουν τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους, πρόσθεσε ο Φίνερ, εξηγώντας ότι «είναι ατυχές αν η Κίνα δεν είναι δεσμευμένη στην επιτυχία του μπλοκ».
«Κάποιοι έχουν εικάσει ότι η απουσία της Κίνας σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από τη G20, ότι δημιουργεί μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη και ότι προτιμά ενώσεις όπως οι BRICS», σχολίασε ο ίδιος.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ ηγείται της κινεζικής αποστολής στο Νέο Δελχί. Από τη σύνοδο της G20 απουσιάζει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη χώρα να εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Την προηγούμενη Κυριακή, αντιδρώντας στην είδηση ότι ο Σι δεν θα παραστεί στη σύνοδο της G20, ο Μπάιντεν δήλωσε «απογοητευμένος» που «δεν θα τον συναντήσω».
Η Ινδία, οικοδέσποινα της συνόδου, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική – οι δύο χώρες που πρόκειται να αναλάβουν στη συνέχει την προεδρία της G20– αλλά και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην επιτυχία της, σημείωσε ο Φίνερ.
«Αν η Κίνα δεν είναι, είναι ατυχές για όλους μας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αλλά ακόμη πιο ατυχές, πιστεύουμε, για την Κίνα».
Reuters