Οι διασώστες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά τους να aνέβασουν στην επιφάνεια της γης τον Αμερικανό εξερευνητή Μαρκ Ντίκι, ο οποίος έμεινε σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων κάτω από τη γη όταν αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια κατάβασης σε σπήλαιο στη νότια Τουρκία.
Την Δευτέρα, τα σωστικά συνεργεία βρισκόταν στα 250 μέτρα απόσταση. «Αν όλα πάνε καλά, ο Ντίκι θα μπορούσε να διασωθεί απόψε ή αύριο», ανέφερε η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαίων στην τελευταία ενημέρωση.
Ο Μαρκ Ντίκι, 40 ετών, βρισκόταν στο σπήλαιο Μόρκα της νότιας Τουρκίας, βάθους 1.276 μέτρων, όταν παρουσίασε γαστρεντερική αιμορραγία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Διάσωσης Σπηλαίων. «Δεν ήταν σε θέση να βγει μόνος του από το σπήλαιο», ανέφερε η ομάδα στην ιστοσελίδα της. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν περισσότερα από 170 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί, διασώστες, νοσοκόμοι και έμπειροι σπηλαιολόγοι.
Η δυσκολία της επιχείρησης ήταν να κατέβει ένα φορείο μέσα στο σπήλαιο για την ανύψωση του και την ασφαλή μεταφορά του σπηλαιολόγου. Ο σπηλαιολόγος μεταφέρθηκε προσωρινά στα 700 μέτρα κάτω από τη γη, αφού διαπλατύνθηκαν τα πιο στενά περάσματα στο σπήλαιο για να περάσει το φορείο.
Το σπήλαιο Μόρτσα, είναι το τρίτο βαθύτερο σπήλαιο στην Τουρκία στο οροπέδιο Τάσελι στην επαρχία της Μερσίνης (νότια), αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική σπηλαιολογική ομοσπονδία.
Πηγή: AP, AΠΕ-ΜΠΕ