Οι κάτοικοι μιας μικρής πορτογαλικής πόλης 2.200 κατοίκων ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής μπροστά σε μια σκηνή σχεδόν βιβλικής καταστροφής.
Η πόλη ήταν αδιάβατη και στους δρόμους κυλούσαν χείμαρροι από εκατομμύρια λίτρα κόκκινου κρασιού.
Όπως σύντομα διαπιστώθηκε, δύο δεξαμενές του ντόπιου αποστακτηρίου είχαν σπάσει, πλημμυρίζοντας το Σάο Λουρέντζο ντο Μπάιρο (São Lourenço do Bairro) με κρασί, ποσότητας όσο μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
Verdadeiro rio de vinho em Anadia.
Calamidade! pic.twitter.com/LejLz17XuK— _o_cabra_da_peste (@nuno_mar) September 11, 2023
Οι ντόπιοι εκτιμούν πως στους δρόμους χύθηκαν 2,2 εκατομμύρια λίτρα – ή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, 2,933,333 μπουκάλια κρασιού.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να εκτρέψουν το άλικο αλκοολούχο ποτάμι εγκαίρως, προτού καταλήξει στο ποτάμι Σέρτιμα που τροφοδοτεί τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού της Πορτογαλίας και υποστηρίζει ένα δίκτυο υγροτόπων, ελών και οικοσυστημάτων.
Κανείς δεν τραυματίστηκε στο ατύχημα αυτό, ωστόσο οι δημοτικές αρχές ακόμη επιθεωρούν την περιοχή, αξιολογώντας τυχόν ζημιές σε δομές και σπίτια.
A river of red wine ran through a Portuguese village on Monday (11 September) after a distillery’s tanks failed, releasing around 2.2 million litres of the drink into the streets of São Lourenço do Bairro. pic.twitter.com/wdxLVIzU0a
— The Independent (@Independent) September 12, 2023
Παρότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης των δεξαμενών, η πληγείσα εταιρεία Destilaria Levira (που εξειδικεύεται στη μετατροπή του κρασιού σε μια σειρά προϊόντων, όπως τζιν, καθαριστικά και λάδια τροφίμων) ανέφερε πως το κρασί που χύθηκε, ούτως ή άλλως θα καταστρεφόταν, ή θα είχε αποσταχθεί σε ακατέργαστο οινόπνευμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης του πορτογαλικού οίνου από την κυβέρνηση.
Το κράτος με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στον κόσμο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τεράστιο πλεόνασμα κρασιού φέτος. Ο συνδυασμός κόστους παραγωγής και της τεράστιας γκάμας αλκοολούχων ποτών στην αγορά έχουν καταβαραθρώσει τη ζήτηση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Συγκεκριμένα για την Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά κατά 34% πτώση στην κατανάλωση μόνο φέτος, ιδίως στο κόκκινο και το ροζέ, πτώση που οδήγησε το πορτογαλικό υπουργείο Γεωργίας στην επένδυση 20 εκατ. ευρώ στην απόσταξη οίνου και τη μετατροπή του σε υποπροϊόντα. Μέσω αυτού του έκτακτου μέτρου, οι οίνοι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη —που υποδεικνύουν προέλευση από συγκεκριμένη περιοχή- αποκτούν νέα χρήση σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς.
Πηγή: Washington Post