Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι στη Λιβύη

Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι στη Λιβύη

Ανθρωπιστική βοήθεια από την αντίπαλη κυβέρνηση, ξένα κράτη και οργανώσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες νεκροί και πάνω από 10.000 αγνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός του περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Λιβύη. Η κακοκαιρία εκδηλώθηκε στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου με πρωτόγνωρα σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν πόλεις-λιμάνια με σημαντικότερο εκείνο της Ντέρνα, που αριθμεί περίπου 90.000 κατοίκους.

Η Ντέρνα διατρέχεται από τον Ουάντι Ντέρνα, έναν μικρό εποχικό ποταμό που εκβάλλει στη Μεσόγειο. Η βροχόπτωση στην περιοχή ήταν τόσο έντονη ώστε τα δύο φράγματα που συγκρατούν το ποτάμι έσπασαν σχεδόν αμέσως, πνίγοντας στις λάσπες τα μέρη της πόλης που βρίσκονται εγγύτερα στις όχθες του.

Ο πρωθυπουργός της ανατολικής Λιβύης, Οσάμα Χαμάντ, του οποίου η εξουσία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στο λιβυκό κανάλι Αλ-Μαρσάντ πως στην Ντέρνα «ολόκληρες γειτονιές εξαφανίστηκαν» και πως «πτώματα επιπλέουν παντού». Σύμφωνα με το Reuters, το 25% της πόλης «σβήστηκε από τον χάρτη». O υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Χαμάντ υπολόγισε χθες τον αριθμό των νεκρών στα 5.200 άτομα, ενώ προειδοποίησε πως εκατοντάδες άψυχα σώματα είναι πολύ πιθανό να έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά της Μεσογείου. Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000.

«Οι ομάδες μας βρίσκονται στο σημείο από τις πρώτες ώρες του κατακλυσμού, αλλά η κατάσταση στην Ντέρνα παραμένει φρικτή», δήλωσε στο Radio France International o εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, Τακφίκ Σουκρί. «Τρία μέλη του οργανισμού μας χάθηκαν κατά την προσπάθειά τους να σώσουν οικογένειες μέσα από τα νερά», πρόσθεσε. Ο απεσταλμένος στη Λιβύη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Ταμέρ Ραμαντάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη πως ο αριθμός των αγνοουμένων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 10.000. «Το μέγεθος της πλημμύρας είναι πέρα από τις δυνατότητες της κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας, των ανθρώπων», πρόσθεσε σε δραματικό τόνο ο Ραμαντάν και είπε πως η διεθνής βοήθεια είναι εντελώς απαραίτητη.

Στην Ντέρνα «ολόκληρες γειτονιές εξαφανίστηκαν» και «πτώματα επιπλέουν παντού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ανατολικής Λιβύης.

Η Ντέρνα υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που έπεσαν στα χέρια των επαναστατών κατά την εξέγερση του 2011 ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι κι έκτοτε έγινε γνωστή ως ένα από τα ισχυρότερα «κάστρα» των τζιχαντιστών στη χώρα. Εγινε πεδίο σφοδρών μαχών στον εμφύλιο πόλεμο, όμως ποτέ δεν γνώρισε τέτοια καταστροφή. Εχουν καταρρεύσει εκατοντάδες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, καθώς και μια μεγάλη γέφυρα, μέρος του παραθαλάσσιου οδικού άξονα. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη έχει διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από την Ντέρνα, η κακοκαιρία έπληξε και την τριπλάσιου μεγέθους πόλη Μπέιντα, στην οποία καταγράφηκαν 50 νεκροί. Ακόμη, στις μικρότερες πόλεις Σαχάτ και Μαρτζ δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, με καλλιέργειες και αγροκτήματα να βρίσκονται πνιγμένα στη λάσπη.

Κινητοποίηση Χαφτάρ

Στον απόηχο των καταστροφών, ο Εθνικός Στρατός που ελέγχει τα δυτικά της χώρας κινητοποιήθηκε προς βοήθεια των πληγέντων, κατόπιν διαταγής του «πολέμαρχου» στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ, ενώ ποσό ύψους 200 εκατ. λιβυκών δηναρίων (38 εκατ. ευρώ) αποδεσμεύτηκε για να βοηθηθούν οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η επίσημη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε τη δυτική Λιβύη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε πως θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκεκριμένα, ένα αεροπλάνο που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών και ιατρικό προσωπικό προσγειώθηκε χθες στη Βεγγάζη, ενώ κονβόι φορτηγών πρόκειται να αναχωρήσει σύντομα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ιμέντ Τραμπελσί δήλωσε επίσης πως 1.000 μέλη διαφορετικών σωμάτων των δυνάμεων ασφαλείας θα σπεύσουν στην περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση των οδικών αρτηριών σε μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει κακή και η δυνατότητα να προσεγγιστεί η Ντέρνα, τουλάχιστον διά της ξηράς, είναι περιορισμένη. Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και γειτονικά κράτη, όπως η Τυνησία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμα να παράσχουν χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια όποτε τους ζητηθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT