Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζει η εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Μαριάνα Κατσάροβα, σε έκθεσή της κάνοντας λόγο για «συστηματική καταστολή».
«Οι ρωσικές αρχές έχουν περιορίσει σοβαρά τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και της έκφρασης, τόσο διαδικτυακά όσο και μη διαδικτυακά, και έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις εγγυήσεις για δίκαιη δίκη», αναφέρει αντίγραφο της έκθεσης που είδε το Reuters.
Κυρώσεις κατά διαφωνούντων και βία
«Σειρά κυρώσεων εφαρμόζονται αυθαίρετα κατά των διαφωνούντων και χρησιμοποιείται βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών», προστίθεται.
Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) –στη διάρκεια της 16ετούς ιστορίας του– δέχεται εντολή να ελέγξει την κατάσταση των δικαιωμάτων στο εσωτερικό ενός κράτους-μέλους με μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Αβάσιμες» οι επικρίσεις
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη. Ωστόσο, η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει αβάσιμες τις επικρίσεις για την κατάσταση των δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Επιπλέον, αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία, όπου, όπως λέει, διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών.
«(Ο εμπειρογνώμονας) έχει τεκμηριώσει τους πρόσφατους νομοθετικούς περιορισμούς που χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν την κοινωνία των πολιτών και να τιμωρήσουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους για την αντιπολεμική τους στάση», αναφέρει η έκθεση στα συμπεράσματά της.
«Η συχνά βίαιη επιβολή νόμων και κανονισμών έχει οδηγήσει σε συστηματική καταστολή και έχει περιορίσει τον “χώρο” των πολιτών και των ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης», όπως αναφέρεται.
Εμπόδια στην έρευνα
Η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Κατσάροβα, πρώην δημοσιογράφος από τη Βουλγαρία, αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρεμποδίσει την εντολή της.
Οπως τονίζει, τέτοιες ενέργειες είναι ενδεικτικές της «έλλειψης πολιτικής βούλησης να τηρηθούν οι υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή: Reuters