Είκοσι τέσσερις ώρες αφού ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε επίθεση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι δυνάμεις των Αρμενίων στην περιοχή συμφώνησαν στους όρους που τέθηκαν από τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός.
Διαπραγματεύσεις την Τετάρτη
Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας ότι οι αρμενικές δυνάμεις στην περιοχή συμφώνησαν να «καταθέσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τις θέσεις μάχης και τις στρατιωτικές θέσεις και να προχωρήσουν σε πλήρη αφοπλισμό», ενώ όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός θα παραδοθούν στον αζερικό στρατό.
Η αζέρικη προεδρία επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων αύριο Πέμπτη στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.
Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι Αρμένιοι της περιοχής θα συναντηθούν με τις αζερικές Αρχές αύριο.
Οι δηλώσεις Πούτιν
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση Ρώσων ειρηνευτών, οι οποίοι –σύμφωνα με τη Μόσχα– συνεχίζουν το έργο τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «οι Ρώσοι ειρηνευτές κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία των αμάχων», ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του βρίσκεται σε επαφή με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τις αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αναμένει να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης.
Στην κύρια βάση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης βρίσκονταν τώρα 2.261 άμαχοι, εκ των οποίων 1.049 παιδιά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.
Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει αναπτυχθεί από τον Νοέμβριο του 2020 στο τέλος πολέμου έξι εβδομάδων στον οποίο νίκησε το Αζερμπαϊτζάν.
Πασινιάν: Το Γερεβάν «δεν συμμετείχε» στη σύνταξη της συμφωνίας
Σε δηλώσεις του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία «δεν συμμετείχε» στην σύνταξη της συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Εχουμε λάβει γνώση της απόφασης των αρχών του Καραμπάχ να παύσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε σε διάγγελμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του διαφιλονικούμενου θύλακα.
Οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν σήμερα τα όπλα στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδος, κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.
Ωστόσο «η Αρμενία δεν μετείχε στην σύνταξη» αυτής της συμφωνίας, η οποία έγινε «υπό την μεσολάβηση των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης», διευκρίνισε ο Πασινιάν. Η χώρα του είναι παραδοσιακά σύμμαχος της Μόσχας, αλλά τους τελευταίους μήνες κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες για αδράνεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσεγγίζοντας ταυτοχρόνως τους Δυτικούς.
«Η ένταση μειώθηκε, αλλά δεν έπεσε στο μηδέν»
Ομως είναι «πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα και να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ ο θύλακας αυτός έχει ήδη βρεθεί στο κέντρο δύο συγκρούσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι ελπίζει να τερματιστεί «η στρατιωτική κλιμάκωση» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης «θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους».
«Η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σημαντικά», ωστόσο δεν «έπεσε στο μηδέν», πρόσθεσε επίσης ο Πασινιάν, σημειώνοντας ότι η Αρμενία δεν έχει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2021, μολονότι το Μπακού υποστηρίζει το αντίθετο.
«Κρίσιμος ο διάλογος» με το Μπακού
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με το Μπακού.
«Οι Αρμένιοι [στην περιοχή] μπορούν θεωρητικά να ζήσουν υπό αζερική διακυβέρνηση, αλλά τα παραδείγματα της ιστορίας καθιστούν δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα πως ο «ο διάλογος με το Μπακού είναι κρίσιμης σημασίας».
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι η πρόταση της αζερικής πλευράς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι μια «πρόσκληση σε γενοκτονία».
Επισήμανε μάλιστα πως έχουν συναφθεί συγκεκριμένες συμφωνίες με τη Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια που αφορούν περιπτώσεις όπως την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων.
Τονίζεται επίσης ότι, στό πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι πτήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.
Η Αρμενία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα.
Η συνομιλία Μπλίνκεν – Αλίεφ και η θέση των ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε αργά το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον κάλεσε να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι τα μέρη πρέπει να επαναλάβουν τον διάλογο για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
I spoke to Azerbaijani President Aliyev today and urged him to immediately cease military actions in Nagorno-Karabakh. It is crucial for Azerbaijan to deescalate the situation to promote a peaceful resolution of the conflict.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) September 19, 2023
Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε επίσης «την εκπεφρασμένη ετοιμότητα του προέδρου Αλίεφ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να συναντηθούν εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν και του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση εφαρμογή» της συμφωνίας.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εξέδωσε επίσης δήλωση στην οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν», τονίζοντας ότι οι κινήσεις του Μπακού «επιδεινώνουν την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη».
Το γραφείο του Αλίεφ, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι ο Αζέρος ηγέτης είπε στον Μπλίνκεν «ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν εάν οι αρμενικές δυνάμεις παραδώσουν τα όπλα και αφοπλιστούν».
Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο διαβεβαίωσε για το ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας».
Πηγή: Reuters, BBC