Την απαξίωσή του για τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» χρήματα μέσω του ποδοσφαίρου εξέφρασε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τονίζοντας πως οι κατηγορίες δεν τον απασχολούν.
Μιλώντας στο Fox News, ο Μπιν Σαλμάν δήλωσε πως εάν αυτός ο τρόπος του επιτρέψει να αυξηθεί το ΑΕΠ, τότε θα επιμείνει στην ίδια τακτική.
«Εχω αύξηση 1% του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε ακόμα 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε, θα πετύχουμε αυτό το 1,5%», ανέφερε.
Tο βασίλειο του Κόλπου έχει κατηγορηθεί ότι μέσα από διοργανώσεις υψηλού επιπέδου προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε της εξαγοράς της αγγλικής Newcastle πέρυσι και εγκαινίασε το LIV Golf. Ο πρόεδρος της Newcastle, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, είναι διοικητής του PIF, το οποίο ελέγχεται από τον Μπιν Σαλμάν.
Παράλληλα, το PIF έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας –Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Ittihad και Al-Nassr– οι οποίοι ενέταξαν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάνο Ρονάλντο και του κάτοχου της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά.
«Η εξαγορά από τη Σαουδική Αραβία αθλητικών επιχειρήσεων, όπως η Newcastle ή το PGA Tour, αφορά τόσο το “αθλητικό ξέπλυμα” του φρικτού ιστορικού της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την προσθήκη ενός ή δύο τοις εκατό στο εθνικό ΑΕΠ», δήλωσε ο Felix Jakens της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το 2021, η απόφαση της F1 να διοργανώσει τον εναρκτήριο αγώνα της στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, επικρίθηκε έντονα από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από το γκραν πρι του 2022, αφού δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα να αγωνιστεί στη χώρα.
Ωστόσο, οι αρχές της χώρας απορρίπτουν τις κατηγορίες περί «ξεπλύματος» μέσω αθλητισμού και δηλώνουν ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής «Οραμα 2030».
Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – 81 άνδρες εκτελέστηκαν πέρυσι σε μια μέρα – τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τον πόλεμο στην Υεμένη.
Η διεθνής εικόνα της χώρας επλήγη σοβαρά το 2018 από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης.
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο -η πρώτη φορά που διοργανώνει μεγάλη διοργάνωση της FIFA- και αναμένεται να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030 ή το 2034.
Το κρατικό ταμείο της χώρας εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 620 δισ. δολαρίων (550 δισ. λιρών).
Με πληροφορίες από BBC