Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και έχουν σκάψει νέες σήραγγες σε χώρους πυρηνικών δοκιμών τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε αποκλειστικά το CNN.
Η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους καταγράφεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες που επικαλείται το CNN και φέρονται να του παρασχέθηκαν από διακεκριμένο αναλυτή απεικονίζουν πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις χώρους πυρηνικών δοκιμών.
Πρόκειται για έναν κινεζικό χώρο στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγόρων, Σιντζιάνγκ, έναν ρωσικό σε αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και έναν αμερικανικό στην έρημο της Νεβάδα.
Θα επαναληφθούν πυρηνικές δοκιμές;
Οι δορυφορικές εικόνες που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια απεικονίζουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις τοποθεσίες, δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης του Τζέιμς Μάρτιν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury.
«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις για το ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να επαναλάβουν τις πυρηνικές δοκιμές», πρόσθεσε ο Λιούις, κάτι που καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν με σχετική συνθήκη του 1996. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.
Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα διατάξει δοκιμή, αν οι ΗΠΑ κινηθούν πρώτες.
Νέα «κούρσα» εξοπλισμών
Οι επεκτάσεις απειλούν να πυροδοτήσουν αγώνα δρόμου για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής δοκιμών πυρηνικών όπλων σε μία εποχή βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και του Πεκίνου, αναφέρουν αναλυτές, τονίζοντας πάντως πως δεν θεωρούν ότι επίκειται ένοπλη σύγκρουση.
«Η απειλή από τις πυρηνικές δοκιμές προέρχεται από τον βαθμό στον οποίο επιταχύνουν την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά και η Ρωσία και η Κίνα από την άλλη», δήλωσε ο Λιούις. «Ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά, παρόλο που με αυτό τρόπο δεν γινόμαστε πιο ασφαλείς», σημειώνει ο ίδιος.
Το ρολόι της «Ημέρας της Κρίσεως»
Νωρίτερα φέτος, εξέχουσα ομάδα πυρηνικών παρατηρητών του Bulletin of the Atomic Scientists «πείραξαν» το εμβληματικό ρολόι Doomsday Clock, που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος στην αυτοκαταστροφή, ώστε να δείχνει στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για την πιο επισφαλή ρύθμιση του ρολογιού από τότε που επινοήθηκε, το 1947.
Η ομάδα επικαλέστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως κύριο λόγο για την απογοητευτική της εκτίμηση. «Η πιθανότητα να ξεφύγει η σύγκρουση από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», σχολίασε η ομάδα.
Με άλλα λόγια, το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως σηματοδοτεί σήμερα υψηλότερο κίνδυνο για το τέλος της ανθρωπότητας από ό,τι το 1953, όταν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ενωση πραγματοποίησαν υπέργειες δοκιμές πυρηνικών όπλων.
«Συνταγή για αφανισμό»
Τον περασμένο μήνα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση προς τις χώρες-κλειδιά να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα πειράματα τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Φέτος, αντιμετωπίζουμε ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και της διαίρεσης», δήλωσε ο Γκουτέρες.
«Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο και οι χώρες εργάζονται για τη βελτίωση της ακρίβειας, της εμβέλειας και της καταστροφικής τους ισχύος», υπογράμμισε προειδοποιώντας πως «πρόκειται για συνταγή αφανισμού».
Πηγή: CNN