Η Γαλλία πρέπει να τερματίσει την εκτεταμένη φυλετική καταγραφή ατόμων, κυρίως μη λευκών πολιτών, τους οποίους σταματά τακτικά η αστυνομία για ελέγχους χωρίς αιτιολόγηση.
Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει δικηγόρος οργανώσεων για τα δικαιώματα σε ιστορική ακρόαση στο δικαστήριο του Παρισιού σήμερα Παρασκευή.
Στην πρώτη ομαδική αγωγή του είδους της κατά του γαλλικού κράτους, έξι γαλλικές και διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη της Ανοικτής Κοινωνίας, ζητούν οι γαλλικές Αρχές να θεωρηθούν υπαίτιες για την αποτυχία τους να αποτρέψουν διακρίσεις βασισμένες στο εθνοτικό προφίλ.
Υποστηρίζουν ότι οι μη λευκοί πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως οι νεαροί άνδρες, μαύροι ή Βορειοαφρικανοί, αντιμετωπίζονται διαφορετικά, τους σταματούν συστηματικά στον δρόμο, τους ζητείται ταυτότητα και τους γίνεται σωματική έρευνα χωρίς λόγο. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται σε άτομα ακόμα και από την ηλικία των 11 ετών.
Τρεις μήνες μετά τις ταραχές
Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας καλείται να υποχρεώσει το κράτος να σταματήσει την πρακτική αυτή, την οποία έχουν καταδικάσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία ανεξάρτητοι φορείς, καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο διαμεσολαβητής της Γαλλίας για τα δικαιώματα.
Η προσφυγή έρχεται τρεις μήνες μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τις αναταραχές στη Γαλλία για τον πυροβολισμό από την αστυνομία του Ναχέλ, 17χρονου αλγερινής καταγωγής, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Τροχαία έξω από το Παρίσι τον Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τον θάνατο του Ναχέλ, έφηβοι και νέοι μαύρης και βορειοαφρικανικής καταγωγής κατήγγειλαν ότι υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις.
«Κανένας συστηματικός ρατσισμός»
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή τον Ιούλιο: «Είναι ψευδές να λέμε ότι υπάρχει συστηματικός ρατσισμός στην αστυνομία».
Οι οργανώσεις που έχουν κινήσει τη νομική διαδικασία υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως οι γαλλικές κυβερνήσεις και η αστυνομία αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι απαιτείται συστημική αλλαγή για να σταματήσουν οι βαθιά ριζωμένες διακρίσεις στους κόλπους της γαλλικής αστυνομίας.
Τονίζουν ακόμα ότι πρόκειται για πρόβλημα τεκμηριωμένο από ανεξάρτητους φορείς στη Γαλλία και διεθνώς, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει άρνηση.
Ειδική ρύθμιση για τα παιδιά
Η συλλογική αγωγή δεν επιδιώκει αποζημίωση για μεμονωμένα άτομα. Αντίθετα, έχει ως στόχο το κράτος να αναγκαστεί να επιβάλει μέτρα για να σταματήσει η πρακτική αυτή. Συγκεκριμένα, προτείνεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας, σύστημα καταγραφής των ελέγχων, καθώς και ειδική ρύθμιση για τον έλεγχο και την προστασία των παιδιών.
Δικηγόρος των ενώσεων ανέφερε πως, παρότι το κράτος έχει καταδικαστεί πολλές φορές στα δικαστήρια, προς το παρόν δεν έχει λάβει κάποια πρωτοβουλία για να αλλάξει η πρακτική ως προς τους αστυνομικούς ελέγχους.
Η υπόθεση βασίζεται στις μαρτυρίες 40 θυμάτων, καθώς και αστυνομικών. «Δεν είναι αποδεκτό τα παιδιά, σε νεαρή ηλικία, να πρέπει να μαθαίνουν ότι το χρώμα του δέρματός τους είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Ομέρ Μας Καπιτολάν, πρόεδρος μίας από τις έξι οργανώσεις που έχουν κινήσει τη νομική διαδικασία.
Πηγή: Reuters, AP