Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται, όπως είναι αναμενόμενο για κάθε εμπόλεμη χώρα, οι τίτλοι και το νόμισμα του Ισραήλ, που εξακολουθεί να υποχωρεί παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Βλέποντας το νόμισμα του Ισραήλ, σέκελ, να υποχωρεί από την αρχή της συνεδρίασης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών, η Τράπεζα του Ισραήλ προχώρησε χθες σε μηχανισμούς ανταλλαγής νομισμάτων (swap) συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νόμισμα συνέχισε, όμως, την πτωτική πορεία του χάνοντας 2,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 3,9246 σέκελ προς ένα δολάριο.
Σημειωτέον ότι η Τράπεζα του Ισραήλ αποφεύγει εδώ και καιρό κάθε παρέμβαση με σκοπό τη στήριξη του σέκελ, το οποίο δέχεται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη χώρα και των προσπαθειών της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, μετά την πτώση κατά 6,5% που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ΤΑ-35 την Κυριακή, χθες εξακολούθησε να υποχωρεί, καταγράφοντας νέες απώλειες της τάξης του 0,3%. Συμπαρέσυρε, έτσι, στην πτώση του και τις αγορές άλλων χωρών της περιοχής, με την αγορά του Ντουμπάι να παρουσιάζει απώλειες 2,8%.
Οι απώλειες δεν περιορίστηκαν, ωστόσο, μόνο στην εσωτερική αγορά του Ισραήλ, αλλά επεκτάθηκαν και στις μετοχές διεθνών εταιρειών που διατηρούν δεσμούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών μικροεπεξεργαστών και λογισμικού. Ανάμεσά τους οι μετοχές των Nvidia Corp και Applied Materials, ενώ αναμένεται να πληγούν και οι μετοχές των TSM και Samsung, όπως και της Intel, η οποία τον περασμένο Ιούνιο συμφώνησε να κατασκευάσει μονάδα της στο Ισραήλ. Μεγάλη έκθεση στο Ισραήλ έχουν, άλλωστε, η Datadog και πολλές άλλες εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.