Μπορέλ: Μια συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων θα ήταν άδικη

Μπορέλ: Μια συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων θα ήταν άδικη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στέλνει μήνυμα ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά στόματος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, η Ενωση στέλνει μήνυμα στο Ισραήλ, ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων, αναφορικά με την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει η Χαμάς.

«Δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες. Μια συλλογική τιμωρία εναντίον των Παλαιστινίων θα είναι άδικη και μη παραγωγική, θα είναι ενάντια στο συμφέρον μας και ενάντια στο συμφέρον της ειρήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Μουσκάτ του Ομάν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής γνωστοποίησε την απόφαση να συνεχισθεί η στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών θεώρησε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και οι οφειλόμενες πληρωμές δεν πρέπει να καθυστερήσουν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τόνισε ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

«Να μην εμποδιστεί η παροχή νερού, τροφίμων, ρεύματος»

Την ίδια στιγμή, κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. ζήτησε «να μην εμποδιστεί η παροχή νερού, τροφίμων ή ηλεκτρικού ρεύματος στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που πρέπει να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς της Γάζας, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα προς την Αίγυπτο, επειδή τα σύνορα είναι κλειστά».

Πρόσθεσε δε πως το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ωστόσο, ορισμένες από τις αποφάσεις που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT