ΗNASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το σφραγισμένο κάνιστρο που επέστρεψε στη Γη τον περασμένο μήνα το οποίο μετέφερε το μεγαλύτερο δείγμα που ανασύρθηκε ποτέ από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς.
Το υλικό που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος OSRIS-REx πριν από τρία χρόνια από τον αστεροειδή Bennu αποκαλύφθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Johnston της NASA στο Χιούστον, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την πτώση του με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα.
Ο Bennu περιέχει ορισμένα από τα αρχαιότερα στοιχεία που δημιουργήθηκαν στο ηλιακό μας σύστημα και η μελέτη τους αναμένεται να φωτίσει με νέους τρόπους τις απαρχές του. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι περιέχει στοιχεία με βάση τον άνθρακα και μέταλλα που περιέχουν νερό. Με αυτά, οι επιστήμονες ελπίζουν να καταλάβουν τα συστατικά που χρειάζονται για να φτιαχτούν πλανήτες σαν τους δικούς μας και να δημιουργηθούν περιβάλλοντα κατάλληλα για την ανάπτυξη.
EXCITING SPACE NEWS! 👏
Initial studies of the asteroid Bennu sample collected by NASA’s #OSIRISREx spacecraft show evidence of water and high-carbon content, which together could indicate the building blocks of life!
READ MORE >> https://t.co/5eLMQ6NK33 pic.twitter.com/BvkRk23P1D
— NASA Marshall (@NASA_Marshall) October 11, 2023
Οπως και άλλοι αστεροειδείς, ο Bennu είναι ένα λείψανο του πρώιμου ηλιακού συστήματος. Επειδή η σημερινή χημεία και η ορυκτολογία του είναι ουσιαστικά αμετάβλητες από τότε που σχηματίσθηκε πριν από περίπου τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια, έχει ενδείξεις για την προέλευση και την ανάπτυξη βραχωδών πλανητών όπως η Γη.
LIVE: NASA unveils Bennu asteroid sample https://t.co/1aLhy5LNKr
— Reuters (@Reuters) October 11, 2023
Η επιτυχής επιστροφή του μεγαλύτερου δείγματος αστεροειδούς στην ανθρώπινη ιστορία σηματοδοτεί το τέλος μιας επταετούς αποστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρομποτικό διαστημικό όχημα στο μέγεθος ενός μικρού φορτηγού έφτασε στον αστεροειδή Bennu, τον «πιθανότερο που μπορεί να χτυπήσει κάποτε τη Γη».
Αφότου αποδεσμεύτηκε από το κυρίως όχημα την προπερασμένη Κυριακή, η κάψουλα Osiris-REx εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 44.500 χλμ./ώρα και ανέπτυξε εξωτερική θερμοκρασία μέχρι και 2.760 β. Κελσίου. Σημαντικό μέρος της αποστολής ήταν να αποφευχθεί το δείγμα να καταστραφεί ή να οξειδωθεί από το γήινο περιβάλλον.