«Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει. Η Γάζα που ξέραμε δεν θα υπάρχει πια. Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος και σύντομα θα μπούμε και από ξηράς». Με αυτά τα λόγια, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προϊδέασε τους στρατιώτες του, στα σύνορα της χώρας του με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Και για να μην αφήσει το ελάχιστο περιθώριο αμφιβολίας, προσέθεσε: «Εχω άρει κάθε περιορισμό. Θα εξοντώσουμε όποιον μας πολεμάει και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε».
Τα σκληρά λόγια του Ισραηλινού αξιωματούχου –ο οποίος είχε δηλώσει πως «πολεμάμε κτήνη και θα φερθούμε ανάλογα»– ενισχύουν τις διαστάσεις που θα πάρει ο ήδη βαρύτατος φόρος αίματος στη Γάζα. Ακολούθησε, άλλωστε, το διάγγελμα Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε εξάλειψη της Χαμάς από τον «χάρτη».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 155 στρατιωτών, σκοτώθηκαν από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς. Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι 1.200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 260 παιδιά και 230 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Γάζα από βομβαρδισμούς Ισραηλινών.
Στο πολιτικό επίπεδο, η προετοιμασία για την εισβολή ολοκληρώθηκε με τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς συμφώνησε να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Την πολεμική προσπάθεια θα καθοδηγεί τριανδρία στην οποία, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Γκαντς, θα μετέχει ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας. Αλλη μία θέση στο ολιγομελές διευθυντήριο έμεινε κενή για τον έτερο των ηγετών της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έθετε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την αποπομπή των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του Νετανιάχου.
Εν αναμονή της εισβολής, η Γάζα τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (χθες τέθηκε εκτός λειτουργίας η τελευταία μονάδα παραγωγής), νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Ο Χουσεΐν αλ Σεΐχ, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδράζεται στη Δυτική Οχθη και ελέγχεται από την οργάνωση Φατάχ (αντίπαλο της Χαμάς), δήλωσε ότι η Γάζα αντιμετωπίζει «μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή» και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο μήνυμά του, κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους Ισραηλινούς ομήρους και προσέθεσε: «Είναι δικαίωμα όσων γίνονται στόχος επίθεσης να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά είμαι πολύ ανήσυχος από την ολοκληρωτική πολιορκία των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα, όπου επίσης υπάρχουν πολλά αθώα θύματα».
Συμφωνία Νετανιάχου – αντιπολίτευσης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας – Στο Ισραήλ οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας.
Στο μεταξύ, τα ανησυχητικά σημάδια επέκτασης της κρίσης συνέχισαν να συσσωρεύονται. Το Ισραήλ έπληξε κωμοπόλεις στον νότιο Λίβανο, απαντώντας σε επίθεση με πυραύλους από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς.
Χθες το απόγευμα, οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ να πάνε σε καταφύγια, αναφέροντας διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους και τρομοκρατών από τον Λίβανο. Λίγο αργότερα, απέδωσαν σε πιθανή «βλάβη» τις σειρήνες που ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον Βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού.
Στην Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η ιρανική ηγεσία δεν είχε πρότερη γνώση και αιφνιδιάστηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς. Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, αποκάλυψε ότι η Αίγυπτος είχε ειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χαμάς τρεις ημέρες προτού εκδηλωθεί.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν όδευε προς το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης των ΗΠΑ, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο Βρετανός ομόλογός του. Από τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στέλνοντας αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Ισραήλ και υποστήριξε ότι απαιτείται πνεύμα συμβιβασμού για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Φοβούνται μεγάλη έξοδο των Παλαιστινίων
Απόγνωση στους κατοίκους της Γάζας και έντονη ανησυχία στην Αίγυπτο προκαλούν οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί, καθώς απειλούν να προκαλέσουν μια πρωτοφανή, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, έξοδο των άμαχων Παλαιστινίων, που δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο στη μικρή λωρίδα γης των 650 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 2,2 εκατ. κατοίκων.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τουλάχιστον 250.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι από τους βομβαρδισμούς και αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), όπου συνωστίζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, που τις κάνει ακόμη πιο δύσκολες η έλλειψη νερού και ηλεκτρικού. Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταστραφεί πάνω από 22.600 κατοικίες και 10 κέντρα υγείας, ενώ 48 σχολεία υπέστησαν ζημιές. Εννέα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, τρεις γιατροί και έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ότι η χώρα του επιδιώκει λύση μέσω διαπραγματεύσεων, σε συντονισμό με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση προς τη χερσόνησο του Σινά.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων προς τη χερσόνησο του Σινά, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε προβλήματα εθνικής ασφαλείας, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κάιρο.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, η μόνη δίοδος των κατοίκων της Γάζας προς τον έξω κόσμο, παρέμενε κλειστό χθες, μία ημέρα έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν ότι το Κάιρο συζήτησε με την Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες σχέδιο για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται η Γάζα με τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη, στη διάρκεια ολιγόωρων διαλειμμάτων στις εχθροπραξίες, εάν και όποτε γίνει δυνατή παρόμοια συμφωνία μεταξύ των εμπολέμων.
Στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια, ούτε ειρήνη, ούτε σταθερότητα χωρίς δίκαιη και συνολική συμφωνία που θα υλοποιήσει τη λύση των δύο κρατών» με δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.