Η Σαουδική Αραβία φέρεται να βάζει «στον πάγο» το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επανεξετάζει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του βασιλείου μετά την ανάφλεξη στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, συνομίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έξαρση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις, αλλά σύμφωνα με το Reuters, ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε την «αντίθεση του βασιλείου σε κάθε μορφή απώλειας αθώων ζωών και εξέφρασε την αμετακίνητη στάση του Ριάντ στο πλευρό της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στην Υεμένη, όπου το Ριάντ ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού σε έναν πόλεμο εναντίον των Χούθι, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, Σαουδική Αραβία και Ιραν, ιστορικοί εχθροί στην περιοχή, έχουν αποκαταστήσει μερικώς τις σχέσεις τους.
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016 μετά την επιδρομή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκτέλεση από το Ριάντ σιίτη ιερωμένου. Το βασίλειο ζήτησε στη συνέχεια από τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ απομάκρυνε το προσωπικό της πρεσβείας του από την Τεχεράνη.
Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είχε επιδεινωθεί από το 2015, μετά την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούθι εκδίωξε κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία και έθεσε υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σαναά.
Οι συζητήσεις με το Ισραήλ
Μέχρις τη στιγμή που η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Σαουδάραβες ηγέτες έλεγαν ότι προχωρούσαν σταθερά προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι Σαουδάραβες ζητούσαν τη βοήθεια της Αμερικής ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να αναπτυχθούν κάποιες πρώτες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αιτία αυτής της πρωτοβουλίας είναι, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι το βασίλειο θέλει να ξεκινήσει να θέτει σε εφαρμογή ένα πυρηνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων για πρώτη φόρα στη χώρα.
Στο πλαίσιο μιας δυνητικής συμφωνίας, η Ουάσινγκτον και το Ριάντ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια κάποιου τύπου αμυντική συμφωνία. Επιπλέον η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παράσχει στο σουνιτικό βασίλειο μη στρατιωτική πυρηνική συνεργασία και το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις υπέρ των Παλαιστινίων, ο στόχος των οποίων είναι να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.