Η αναταραχή στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνεχίζεται με τον βουλευτή Στιβ Σκάλις να αποχωρεί τελικά από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ύστερα από την αποπομπή του τέως προέδρου του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι. Ο Σκάλις είχε θέσει εαυτόν υποψήφιο και κέρδισε με μικρή διαφορά τον αντίπαλό του Τζιμ Τζόρνταν στις εσωκομματικές εκλογές που θα έκριναν τον προτεινόμενο των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα. Σύντομα όμως είδε τη στήριξη προς το πρόσωπό του να εξανεμίζεται. Λεπτά μετά την εκλογή του άρχισαν τα πρώτα «τιτιβίσματα» στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) από μέλη του κόμματός του τα οποία έλεγαν πως δεν θα τον στηρίξουν στην ψηφοφορία της ολομέλειας. Η ίδια η ψηφοφορία, που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), αρχικά «αναβλήθηκε» και την επόμενη ημέρα ο 58χρονος βουλευτής από τη Λουιζιάνα ανακοίνωσε την ανάκληση της υποψηφιότητάς του.
Υστερα από την εξέλιξη αυτή και με τη θέση για το «τρίτο υψηλότερο δημόσιο αξίωμα» της χώρας να μένει κενή, οι πιθανότερες λύσεις είναι τρεις:
Aνoιχτό το ενδεχόμενο, αν η διαμάχη στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών συνεχιστεί, να επεκταθεί ο χρόνος παραμονής του προσωρινού προέδρου του σώματος.
Η πρώτη, και η θεσμικά πιο αναμενόμενη, θα ήταν να γίνουν νέες εκλογές και να προταθεί νέος υποψήφιος. Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη συνέλευση των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων, ο Σκάλις κέρδισε τον Τζόρνταν με 113 ψήφους έναντι 99. Ισως αυτή τη φορά είναι η ώρα του Τζόρνταν να λάμψει. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πέσουν στο τραπέζι κι άλλα ονόματα. Ισως στο διάστημα αυτό ο Τζόρνταν να πείσει περισσότερους πως αξίζει τη στήριξή τους. Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δηλώνουν πως βρίσκονται σε σύγχυση. «Είμαστε ένα καράβι χωρίς καπετάνιο. Είμαι πολύ απογοητευμένος από τις διαδικασίες και προσεύχομαι να βρούμε μια λύση», δήλωσε στο NBC ο Μαρκ Αλφορντ, εκπρόσωπος από το Μιζούρι.
Σε περίπτωση που δεν επικρατήσει η απαιτούμενη ομοψυχία στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, δεν αποκλείεται να μεταβούμε στη λύση της επέκτασης του χρόνου παραμονής αλλά και των εξουσιών του τρέχοντος προσωρινού προέδρου, Πάτρικ Μακχένρι. Ο Μακχένρι διαδέχθηκε τον Μακάρθι ως ο πρώτος σε μια μυστική λίστα που κάθε πρόεδρος δημιουργεί την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και η οποία υποδεικνύει τα πρόσωπα που θα τον διαδεχθούν (προσωρινά ή και όχι προσωρινά) σε περίπτωση απρόβλεπτης αποχώρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ανάλυση του BBC, προκειμένου να μακροημερεύσει αυτή η λύση απαιτείται και ένα πνεύμα συνεργασίας από τη μεριά των μειοψηφούντων Δημοκρατικών, ώστε η Βουλή να φέρει εις πέρας τις τυπικές υποχρεώσεις της μέχρι να βρεθεί οριστικός πρόεδρος.
Διαφορετικά, οι Δημοκρατικοί μπορούν να βοηθήσουν και με έναν ακόμη τρόπο: αν δεχθούν, έστω μερικοί, να στηρίξουν με την ψήφο τους έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η κατανομή των εδρών στην «Κάτω Βουλή», είναι αυτή τη στιγμή 221 υπέρ των Ρεπουμπλικανών έναντι 212 των Δημοκρατικών. Μια υποψηφιότητα σχετικά κοινής αποδοχής θα μπορούσε θεωρητικά να κερδίσει την ψηφοφορία της ολομέλειας. Ομως αυτό θα σήμαινε πως οι Ρεπουμπλικανοί θα έπρεπε να κάνουν μερικές παραχωρήσεις. Το πιθανότερο είναι πως οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να βοηθήσουν, θα ζητήσουν να αποσυρθεί ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο και ο οποίος δίνει την εξουσία σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής θέλει να καλέσει ψηφοφορία για πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου. «Είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και διαθέσιμοι να συνεργαστούμε σε ένα κοινό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις. «Να ξανανοίξουμε τη Βουλή και να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται ο αμερικανικός λαός. Χρειάζεται όμως να αλλάξουμε τον κανονισμό που δίνει εξουσία στα πιο ακραία μέλη των Ρεπουμπλικανών».