Με την κατάσταση στη Γάζα να μοιάζει οριακή για τους αμάχους μετά τη σαρωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων της Χαμάς, η είσοδος των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχει γίνει το κυρίαρχο διακύβευμα των διεθνών διαβουλεύσεων.
Το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα φαντάζει ως το κλειδί των εξελίξεων, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή, την Τετάρτη.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και της έλλειψης καυσίμων, τα νοσοκομεία έχουν «εισέλθει σε στάδιο κατάρρευσης». Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τις 3.000, εκ των οποίων το 1/3 είναι παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 12.000.
Η οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. «Το νερό τελειώνει, όπως κι ο χρόνος τελειώνει για τα παιδιά της Γάζας», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζέισον Λι. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός, χιλιάδες ζωές παιδιών κρέμονται από μια κλωστή».
Η επίσκεψη Μπάιντεν… ανοίγει τις πύλες
Οι δηλώσεις διεθνών παραγόντων, αλλά και οι πληροφορίες που διοχετεύονται συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι ζήτημα ωρών να ανοίξει το πέρασμα ανάμεσα στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, όπου έχουν συγκεντρωθεί φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Μπλίνκεν, σε ένα κρεσέντο συναντήσεων τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να εξασφάλισε συμφωνία με το Ισραήλ για ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Αμπάς, μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο Αμμάν μετά τη στάση του στο Τελ Αβίβ, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ αργότερα το ίδιο βράδυ.
Από την πλευρά της, η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα από τα σημεία διέλευσης της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο AP ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ ερευνά όλες τις παραδόσεις και θέλει «να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια δεν θα ωφελήσει τη Χαμάς». Τόνισε ότι διαπραγματεύονται επίσης έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε ξένους κατόχους διαβατηρίων να περάσουν στην Αίγυπτο.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός σύμβουλός για την εθνική ασφάλεια, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι «το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα», προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει εάν διαπιστωθεί ότι επεμβαίνει η Χαμάς. Η βοήθεια «πρέπει να απευθύνεται μόνο σε όσους φεύγουν και όχι στη Χαμάς».
Το Ισραήλ παροτρύνει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν νότια, αλλά ο Χανέγκμπι επισήμανε ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είχαν καταπνιγεί από τη Χαμάς, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Ο 57χρονος Μοχάμεντ Αγιούμπ, ο οποίος διέφυγε με την οικογένειά του από τη βόρεια Γάζα, παίρνοντας μαζί του μόνο λίγα προσωπικά αντικείμενα, μιλώντας στους New York Times είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταφέρουν πλήγματα στη Ράφα. «Υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί, ακόμη και σε αυτές τις περιοχές που λένε ότι είναι ασφαλείς», είπε ο κ. Αγιούμπ. «Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στη Γάζα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολιορκημένους στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι πλέον θέμα ωρών όχι μόνο να επανέλθει η παροχή νερού, αλλά και να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά δραματική», δήλωσε.