Η προγραμματισμένη για σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Σι στο Πεκίνο δίνει την ευκαιρία στους δύο άνδρες να επιδείξουν την ισχύ της «άνευ ορίων» συμμαχίας τους απέναντι στη δυτική ηγεμονία. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή αναταραχής στη Μέση Ανατολή, με το Πεκίνο και τη Μόσχα να έχουν αποφύγει να καταδικάσουν ευθέως τη Χαμάς. Αντί γι’ αυτό, διπλωμάτες των δύο χωρών κάλεσαν σε λήξη της βίας και σε αναβίωση των συνομιλιών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Το ΥΠΕΞ της Κίνας καταδίκασε αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ για υπερβολικά αντίποινα κατά της Γάζας, απηχώντας προηγούμενη καταγγελία από μέρους της Αιγύπτου. Ο Πούτιν, από τη μεριά του, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να «αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», σε τηλεφωνική συνομιλία τους την Τρίτη.
Η σινορωσική συμπόρευση στον πόλεμο στη Γάζα αντικατοπτρίζει τις κοινές γεωπολιτικές φιλοδοξίες τους. Και οι δύο χώρες έχουν προσπαθήσει να εμφανισθούν ως ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου, εν μέρει σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους στον πετρελαιοπαραγωγό αραβικό κόσμο. Αυτή η σχέση χτίστηκε επίσης πάνω στον κοινό σκοπό της αποσάθρωσης της αμερικανικής ισχύος.
Η επίσκεψη Πούτιν υπογραμμίζει την εξάρτηση της Μόσχας από την Κίνα για στήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Σι είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Πούτιν στη διεθνή σκηνή και έχει προσφέρει διπλωματική κάλυψη αλλά και οικονομική στήριξη στον Ρώσο ηγέτη.
«Ο πρόεδρος Σι με αποκαλεί φίλο του και έτσι τον λέω κι εγώ», είπε μιλώντας σε Κινέζους δημοσιογράφους ο Πούτιν πριν απογειωθεί για το Πεκίνο. Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου, που γίνεται με αφορμή το φόρουμ της πρωτοβουλίας «Mία Ζώνη, ένας Δρόμος», είναι μόλις το δεύτερο στο εξωτερικό μετά τον Μάρτιο. Ο φόβος του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κρατάει τον Ρώσο ηγέτη μακριά από τους περισσότερους προορισμούς. Ο Πούτιν έχει ταξιδέψει έκτοτε μόνο στο Κιργιστάν, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να παρακολουθήσει σύνοδο πρώην σοβιετικών κρατών. Τον περασμένο μήνα απουσίασε από τη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική αλλά και από τη συνάντηση του G20 στην Ινδία.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του Πούτιν είναι η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού «Σιβηρία 2», ο οποίος θα επιτρέψει τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, που προοριζόταν κάποτε για την Ευρώπη, προς την ενεργοβόρο Κίνα. Αγνωστο παραμένει εάν το Πεκίνο στηρίζει το σχέδιο, το οποίο θα απαιτήσει την κατασκευή αγωγού μέσω της Μογγολίας. Η επίτευξη συμφωνίας δυσχεραίνεται περαιτέρω από τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξαιτίας των απρόβλεπτων συνεπειών που αυτή μπορεί να έχει για τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.
Η σινορωσική συμπόρευση στον πόλεμο στη Γάζα αντικατοπτρίζει τις κοινές γεωπολιτικές φιλοδοξίες των δύο ηγετών.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας σημείωσαν αύξηση 30% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Πάνω από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατευθύνεται στην Κίνα, τροφοδοτώντας το Κρεμλίνο με κρίσιμο συνάλλαγμα.
Το επιχειρησιακό αδιέξοδο στον πόλεμο της Ουκρανίας ευνοεί, στο μεταξύ, το Πεκίνο. Η σταθεροποίηση της πρώτης γραμμής σημαίνει ότι το Πεκίνο δεν θα χρειασθεί να παρέμβει υπέρ της Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί στρατιωτική ήττα, ικανή να κλονίσει την εξουσία του Πούτιν.
Εξάρτηση
Ο παρατεταμένος πόλεμος διατηρεί τη Ρωσία δεμένη στο κινεζικό άρμα, τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά. Κινεζικές εταιρείες έσπευσαν να αναπληρώσουν τα καταναλωτικά κενά που άφησε η φυγή δυτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία. Ενα στα δύο αυτοκίνητα που πουλιέται σήμερα στη Ρωσία είναι κινεζικό, ενώ πριν από τον πόλεμο οι πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων στη χώρα ήταν αμελητέες.
Παρά τις διακηρύξεις για «άνευ ορίων» φιλία απέναντι στην αμερικανική ηγεμονία, η Κίνα αναγκάσθηκε να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανισθεί ως ουδέτερο στην ουκρανική κρίση. Πριν από λίγους μήνες είχε παρουσιάσει σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο επικρίθηκε, όμως, από την Ουάσιγκτον ως ευνοϊκό προς τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει προσπαθήσει και αυτή να επιδείξει την αυτονομία της στη σχέση της με την Κίνα, όπως με την πρόσκληση στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ.