ΗΠΑ: Βυθισμένη στην κρίση η Βουλή των Αντιπροσώπων – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

ΗΠΑ: Βυθισμένη στην κρίση η Βουλή των Αντιπροσώπων – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής: το ένα από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κονγκρέσου, που θέλει να είναι ένα από τα ισχυρότερα κοινοβούλια του κόσμου, δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει το παραμικρό νομοσχέδιο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Κογκρέσο παραμένει βυθισμένο εδώ και 16 ημέρες σε χαώδη παράλυση, αφού απέτυχαν όλες οι λύσεις στις οποίες προσέφυγαν οι Ρεπουμπλικάνοι χθες για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής: το ένα από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κονγκρέσου, που θέλει να είναι ένα από τα ισχυρότερα κοινοβούλια του κόσμου, δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει το παραμικρό νομοσχέδιο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Μικρή σημασία έχει αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε σημαντικούς πόρους για την Ουκρανία που πολεμά την εισβολή της Ρωσίας, και για το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ανίκανη να ανταποκριθεί.

Οι περισσότερες από τις εξουσίες του σώματος έχουν ανασταλεί μετά την ιστορική καθαίρεση του προέδρου του, του Κέβιν ΜακΚάρθι, στις 3 Οκτωβρίου, που έπεσε θύμα της σύγκρουσης ανάμεσα στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και τους τραμπικούς.

Προσωρινή λύση

Οι συντηρητικοί έχουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων την πλειοψηφία από την οποία προέρχεται και η εκλογή του προέδρου του σώματος. Αλλά οι 221 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν επί ενός προσώπου.

Ο Τζιμ Τζόρνταν, αντιπρόσωπος του Οχάιο, μέλος της συντηρητικότερης πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άνθρωπος του Τραμπ, ο οποίος δοκίμασε την τύχη του τις τελευταίες ημέρες, έχει ήδη αποτύχει σε δύο ψηφοφορίες να λάβει την πλειοψηφία και να ανέβει στο έδρανο.

Μπροστά σε αυτήν την δυσχέρεια, ένα σενάριο είχε αρχίσει να εξετάζεται όλο και πιο σοβαρά: η προσωρινή ενίσχυση των εξουσιών του εκτελούντος χρέη προέδρου της Βουλής, του Πάτρικ ΜακΧένρι.

Η μοναδική αρμοδιότητα του αντιπροσώπου της Βόρειας Καρολίνας – που αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό παπιγιόν που φορά πάντα με τα κοστούμια του – είναι η οργάνωση της εκλογής του διαδόχου του Κέβιν ΜακΚάρθι. Αλλά θα μπορούσε, μέσω μία ψηφοφορίας στην Βουλή, να λάβει την εξουσία να προεδρεύσει του σώματος για μερικούς μήνες, μέχρι, επί παραδείγματι, την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αφού ο τρέχων προϋπολογισμός λήγει σε έναν μήνα.

Αυτή η υπόθεση αποκλείσθηκε τελικά χθες.

Οψιμη συμμαχία

Επειτα από μία ταραχώδη συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες, ο Τζιμ Τζόρνταν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποψηφιότητά του παραμένει. «Παραμένω υποψήφιος για την προεδρία και πιστεύω ότι θα πάω στην Βουλή, θα εξασφαλίσω τις αναγκαίες ψήφους και θα νικήσω».

Ο Τζιμ Τζόρνταν θα ξαναδοκιμάσει την τύχη του σήμερα.

Αλλά, οι αριθμοί διαψεύδουν την αισιοδοξία του.

Περί τους είκοσι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι του προσάπτουν υπερβολικά ακραίες θέσεις και αρνούνται για τον λόγο αυτόν να τον εκλέξουν πρόεδρο. Ορισμένοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί μηνύματα απειλητικά για την ζωή τους αφού ψήφισαν κατά του Τζιμ Τζόρνταν.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, άνθρωποι του Ντόναλντ Τραμπ, δεν θέλουν να δώσουν τα κλειδιά της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Πάτρικ ΜακΧένρι. Ενας από αυτούς δήλωσε ότι η εκλογή του θα αποτελούσε «ρήξη με τους κανόνες και τις παραδόσεις».

Μάρτυρας της ακραίας έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πτέρυγες των Ρεπουμπλικάνων: οι φωνές και οι βρισιές που άκουσαν οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα της συνεδρίασης χθες.

Μπροστά στις ανεπίλυτες αυτές έριδες, αρχίζει να διαφαίνεται μία άλλη πιθανή λύση: μία συμμαχία ανάμεσα στους μετριοπαθείς συντηρητικούς και του Δημοκρατικούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα παρέμειναν θεατές στην κρίση.

Ας σημειωθεί ότι μια τέτοια συμμαχία θα είχε αποτρέψει την καθαίρεση του μετριοπαθούς Ρεπουμπλικάνου Κέβιν ΜακΚάρθι από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Οκτωβρίου.

Απευθύνοντας έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν ένα τέλος «στον εμφύλιο πόλεμο», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή, ο Χακίμ Τζέφρις, τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού «ενός διακομματικού συνασπισμού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT