Απώλειες πολλών εκατ. δολ. για τα αμερικανικά πανεπιστήμια: Διαρροή δωρεών λόγω… Χαμάς

Απώλειες πολλών εκατ. δολ. για τα αμερικανικά πανεπιστήμια: Διαρροή δωρεών λόγω… Χαμάς

Ιδιώτες χορηγοί αποσύρουν τις δωρεές τους, κατηγορώντας μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ για αντισημιτισμό και ρητορική μίσους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιώτες χορηγοί αποσύρουν τις δωρεές τους, ενοχλημένοι από τη στάση που κράτησε μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ιδιώτες χορηγοί, όπως για παράδειγμα οι δισεκατομμυριούχοι Μαρκ Ρόουαν (της εταιρείας Apollo Global Management) και Λέζλι Γουέξνερ (της εταιρείας Limited Brands), αποσύρουν προγραμματισμένες δωρεές ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας προσέγγισε τα τελευταία πολύνεκρα επεισόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.  

Oσοι αντιδρούν, επικρίνουν τις ακαδημαϊκές Αρχές καταγγέλλοντας επί παραδείγματι ότι εκείνες δεν καταδίκασαν κατηγορηματικά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου). Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει θέσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «αντισημιτικές» αλλά και ότι η ρητορική μίσους «νομιμοποιείται» πια από κάποιους ως «ελευθερία της έκφρασης».

Μεταξύ των «ευεργετών» που έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τις χορηγίες τους, ξεχωρίζουν ονόματα όπως είναι εκείνα των Ρόναλντ Λάουντερ, Ντέιβιντ Μάγκερμαν, Τζόναθαν Γιάκομπσον, Τζον Χάντσμαν, Ινταν Οφερ κ.ά.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνητικών απωλειών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον πέρυσι (το έτος 2022) για παράδειγμα, οι συνολικές δωρεές προς τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.   

Πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια καταβάλλουν τώρα προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν την κρίση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Την ίδια ώρα, άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα Γουίλμινγκτον, υπερασπίζονται μεν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες θέτοντας όμως παράλληλα και θέμα «θεσμικής ουδετερότητας σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα» («institutional neutrality on political and social issues»).

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT