Αναχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, από την Αγκυρα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας στο αεροδρόμιο της Αγκυρας μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, o Μπλίνκεν τόνισε ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες πως η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους.
Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή.
Δεν έκαναν κοινές δηλώσεις
Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών που είχαν.
Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Φιντάν είπε στον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη ότι «απαιτείται επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», καθώς και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποτραπεί από το να στοχεύει αμάχους και να εκτοπίζει ανθρώπους.
Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να συζήτησαν σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το «θρίλερ»
Προηγήθηκε διπλωματικό «θρίλερ» μιας και μέχρι την Κυριακή παρέμενε άγνωστο αν τελικά θα συμπεριλάμβανε την Αγκυρα στους σταθμούς της περιοδείας του, παρότι η τουρκική πλευρά, μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu, είχε αναγγείλει την άφιξή του από την προηγούμενη Τετάρτη.
Ενδεικτική του ψυχρού κλίματος ήταν η χθεσινοβραδυνή, χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.
Τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισήμανε ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).
Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Α. Μπλίνκεν στην Τουρκία έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η οργή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Δύση βράζει στους δρόμους της Τουρκίας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο «παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαδηλώσεις και απουσία Ερντογάν
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε αεροπορική βάση που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν την Κυριακή.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Αγκυρα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, επέλεξε να μην βρίσκεται τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά να ταξιδέψει σε απομακρυσμένη βορειοανατολική περιοχή της Τουρκίας, αποφεύγοντας συνάντηση με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ουάσιγκτον.
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν ήταν προβληματικές, πριν ακόμη το Ισραήλ ξεκινήσει την εκστρατεία του με βομβαρδισμούς και επέκταση της χερσαίας εισβολής για την εξάλειψη της Χαμάς.
Ο πόλεμος απειλεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ με «αμφίρροπη» διπλωματική πολιτική και με συμμετοχή σε συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Διπλωματική πρόκληση
Η περιοδεία του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με στόχο να περιορίσει τον αντίκτυπο μίας σύγκρουσης που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δεν δημιούργησε προσδοκίες για το ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει ριζικά και άμεσα στη Μέση Ανατολή.
Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στο Ισραήλ την Παρασκευή, στην Ιορδανία το Σάββατο, στη Δυτική Οχθη, στην Κύπρο, στο Ιράκ και στην Τουρκία την Κυριακή.
«Η κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ότι προσπαθεί να βρει μέση λύση εκεί όπου δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία», αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση του BBC.
Συνέχιση επαφών
Παρόλα αυτά, οι δύσκολες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κατευνάσουν την οργή στη Μέση Ανατολή αναμένεται να συνεχιστούν. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πρόκειται να έχει τη Δευτέρα τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες για την αύξηση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές, ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς έφτασε στο Ισραήλ την Κυριακή, όπου θα έχει συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα.
Στη συνέχεια αναμένεται να ταξιδέψει σε άλλες χώρες της περιοχής όπου θα συναντηθεί με ομολόγους του των μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσουν «την κατάσταση στη Γάζα, την υποστήριξης των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους και τη δέσμευσης των ΗΠΑ να συνεχίσουν να αποτρέπουν κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες από τη διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, BBC, WSJ