Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε πει κάποτε ότι οι Ιρανοί ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το Ιράν είναι έθνος ή εκφραστής αιτημάτων φίλα προσκείμενων κρατών, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το αμερικανικό CNN.
Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το Ιράν φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι είναι και τα δύο, εξάγοντας τη μαχητική σιιτική ιδεολογία του σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, εξοπλίζοντας τους ανάρτες Χούθι 1.500 μίλια νότια στην Υεμένη, ενισχύοντας τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράκ και βοηθώντας τον Σύρο δικτάτορα Μπασάρ αλ Ασαντ και φυσικά στηρίζοντας τόσο τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο όσο και τη Χαμάς στη Γάζα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, η Χαμάς λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ιράν για όπλα, αλλά η Χεζμπολάχ αποτελεί περισσότερο βραχίονα της ιρανικής κυβέρνησης και έχει πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ικανότητα από τη Χαμάς. Διαθέτει 150.000 ρουκέτες και είναι πιο ικανή στρατιωτικά από τον λιβανέζικο στρατό.
Αλλά ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να είχαν σχέδιο για το πώς να κινηθούν μετά τις σφαγές της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα. Είναι μάλιστα πιθανό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γνώριζαν πως η Χαμάς σχεδίαζε κάτι, όχι όμως την κλίμακα και την αγριότητα όσων τελικά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Το διάγγελμα Νασράλα και ο πόλεμος του 2006
Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Χασάν Νασράλα, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Νασράλα δυσκολεύτηκε να πει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ήταν «100%» μια παλαιστινιακή επιχείρηση, απορρίπτοντας παράλληλα δημόσια ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτές, όπως σημειώνουν ορισμένες αναφορές, τις οποίες επικαλείται το CNN.
Ο Νασράλα είπε επίσης ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σε ό,τι αφορά μια πιθανή στρατιωτική απάντηση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, μια απειλή που ωστόσο μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα.
Οπως τονίζει ο δημοσιογράφος του CNN, ο Νασράλα είχε μετρατραπεί σε «νέο σύμβολο» σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006, μετά την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, η οποία πυροδότησε έναν πόλεμο 34 ημερών που κατέληξε μάλλον σε αδιέξοδο. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.100 Λιβανέζοι και 158 Ισραηλινοί.
Η Χεζμπολάχ είναι μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, αλλά είναι επίσης ένα πολιτικό κίνημα. Μετά τις περσινές εκλογές στον Λίβανο, 58 από τις 128 έδρες στο λιβανέζικο Κοινοβούλιο ανήκουν στο μπλοκ που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, επομένως το σιιτικό αυτό κίνημα θα πρέπει να να ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητά η λιβανέζικη κοινή γνώμη. Δεδομένης της κατεστραμμένης οικονομίας του Λιβάνου, ο λαός της χώρας είναι απίθανο να επιθυμεί μια επανάληψη του πολέμου που ξέσπασε το 2006, καθώς προκάλεσε ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στη λιβανέζικη οικονομία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Πόλεμος «δι’ αντιπροσώπων»
Επιπλέον, οποιαδήποτε απόφαση της Χεζμπολάχ να επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα πρέπει πιθανότατα να λάβει πρώτα την έγκριση του Ιράν, και αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη και οι δυνάμεις που την αντιπροσωπεύουν έμμεσα στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Συρία και την Υεμένη φαίνεται να επιθυμούν τη συνέχιση της πίεσης προς το Ισραήλ και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή με παρενοχλητικές επιθέσεις, αλλά όχι με την υποκίνηση ευρύτερου πολέμου. Το ίδιο το Ιράν δεν φαίνεται να προβαίνει σε ενέργειες που να υποκινούν με ξεκάθαρο τρόπο μια γενικευμένη σύγκρουση, αφήνοντας όμως παράλληλα τους «αντιπροσώπους» του να το κάνουν αυτό.
Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, εκτόξευσαν πυραύλους κατά ισρηαλινών στόχων τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι όμως αναχαιτίστηκαν. Προς το παρόν, η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, κάτι που δεν μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος.
Παράλληλα, στο Ιράκ και στη Συρία οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν δεχθεί πυρά από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουλάχιστον 38 φορές από τις 17 Οκτωβρίου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν οι δυνάμεις «αντιπρόσωποι» του Ιράν που εξαπέλυσαν αυτές τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 21 μέλη του αμερικανικού στρατού έχουν λάβει θεραπεία για ελαφρούς τραυματισμούς από τα εν λόγω πλήγματα.
Τι επιδιώκει η Τεχεράνη, εν μέσω εγχώριων «πονοκεφάλων»;
Οι ηγέτες του Ιράν μπορεί να υποστηρίζουν, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, καθώς ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ, το συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, η οποία είναι επίσης ο ιερότερος τόπος για τον Ιουδαϊσμό, γνωστός και ως Ορος του Ναού. Η Τεχεράνη γνωρίζει επίσης ότι το Ισραήλ είναι ο πιο ισχυρός στρατιωτικός τους εχθρός στην περιοχή, αναφέρει το CNN.
Το Ιράν, ωστόσο, είναι απίθανο να υποκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, όπου θα μπορούσαν να εμπλακούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μετέφεραν πρόσφατα δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή προκειμένου να στηρίξουν την ισραηλινή πλευρά.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σφοδρό εγχώριο κίνημα διαμαρτυριών κατά το περασμένο έτος, του οποίου ηγήθηκaν σε μεγάλο βαθμό γυναίκες που έχουν αγανακτήσει με τους κανονισμούς που απαιτούν τη χρήση χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα, εξηγεί το CNN, η οικονομία του Ιράν έχει επιβαρυνθεί από σημαντικές κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Η αξία του ιρανικού νομίσματος έχει μειωθεί κατά το ήμισυ έναντι του δολαρίου από τότε που ξεκίνησε το εγχώριο κύμα διαμαρτυριών πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στο 40%.
Οι Ιρανοί, εν ολίγοις, έχουν αρκετά προβλήματα εντός συνόρων για να ξεκινήσουν και έναν πόλεμο με το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Προτιμούν, επομένως, να ενεργούν μέσω των αντιπροσώπων τους στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας κάποιες εντάσεις με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σίγουρα όχι ωθώντας τις εντάσεις αυτές σε ακραία επίπεδα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: CNN