Η Ρωσία επιχειρεί να ανακτήσει αμυντικά συστήματα που είχε εξαγάγει σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Λευκορωσία και η Βραζιλία, καθώς προσπαθεί να αναπληρώσει τα τεράστια αποθέματα όπλων που καταστράφηκαν στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Απρίλιο, αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων που επισκέφθηκε το Κάιρο ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να επιστρέψει περισσότερους από εκατό κινητήρες από ρωσικά ελικόπτερα που χρειάζονταν για το μέτωπο στην Ουκρανία. Ο Σίσι συμφώνησε και οι παραδόσεις περίπου 150 κινητήρων είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές.
Οι συνομιλίες αυτές ήταν μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής προσπάθειας για βοήθεια από τους παραδοσιακούς πελάτες της, οι οποίοι για δεκαετίες αγόραζαν ρωσικά αεροσκάφη, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας, καθιστώντας τη Μόσχα τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο. Καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους, η Ρωσία είχε συνομιλίες με αξιωματούχους από το Πακιστάν, τη Λευκορωσία και τη Βραζιλία, προσπαθώντας να αποκτήσει κινητήρες για τα ελικόπτερά της.
«Η Ρωσία ξόδεψε δεκαετίες για να “χτίσει” το εμπόριο όπλων της», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των επαναγορών. «Τώρα επιστρέφουν κρυφά στους πελάτες τους προσπαθώντας να αγοράσουν πίσω αυτά που τους πούλησαν».
Σε άλλες περιπτώσεις, η Ρωσία έχει θυσιάσει μέρος των εξαγωγών της, ανακατευθύνοντας όπλα που προορίζονταν για την Ινδία και την Αρμενία.
Η προσπάθεια αυτή συμπίπτει με την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών, ανταλλακτικών και οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία για να υποστηρίξει μια σύγκρουση που σύντομα θα εισέλθει στον τρίτο χρόνο της.
Οταν οι Ρώσοι έφθασαν στην Αίγυπτο αμέσως θέλησαν να διασφαλίσουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούσαν να είναι ισχυροί. Για τη Μόσχα, η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός πελάτης που από το 2014 είχε υπογράψει συμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρωσικά ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας. Ωστόσο, η Αίγυπτος υπαναχώρησε από ένα μέρος αυτών των συμφωνιών τον Μάρτιο από φόβο μήπως αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις. Επιπλέον, το Κάιρο δεν μπόρεσε να πληρώσει για το μέρος των όπλων που έλαβε λόγω των κυρώσεων που περιόρισαν τη χρήση του συστήματος εκκαθάρισης πληρωμών SWIFT από τη Ρωσία.
Εν τέλει, οι Ρώσοι ζήτησαν να επιστραφούν 150 κινητήρες για τα ελικόπτερα Mi-8 και Mi-17 που είχαν πουληθεί στην Αίγυπτο. Η Μόσχα σε αντάλλαγμα συγχώρησε ληξιπρόθεσμες οφειλές της Αιγύπτου και συνέχισε να παρέχει προμήθειες σιταριού.
Το περιστατικό αποτυπώνει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Αίγυπτος ήταν πελάτης των Σοβιετικών στον Ψυχρό Πόλεμο, πριν στραφεί προς τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Το Κάιρο, ωστόσο, έχει διατηρήσει κάποιους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν την Αίγυπτο ως κρίσιμο εταίρο στη Μέση Ανατολή, έχουν συναινέσει σε ορισμένες συμφωνίες με τη Ρωσία, αλλά έχουν απειλήσει με κυρώσεις για να σταματήσουν άλλες.
Η ανάγκη της Ρωσίας για όπλα έχει επίσης πλήξει τις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα η Μόσχα σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μπορεί να εκπληρώσει συμφωνίες. Οι ρωσικές εξαγωγές όπλων έφθασαν πιθανότατα μόνο τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σχεδόν το ήμισυ του επιπέδου του 2021, που ήταν 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για παράδειγμα, η Αρμενία έλαβε ελάχιστες αποστολές από τη Ρωσία για συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, όπως τα Grad και Uragan. Ως αποτέλεσμα, οι αρμενικές δυνάμεις είχαν έλλειψη όπλων τον Σεπτέμβριο, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός αρμενικού θύλακα, από τις αρμενικές δυνάμεις. Η Ρωσία ακύρωσε επίσης ορισμένες εξαγωγές προς την Ινδία.