Ο πόλεμος στη Γάζα παρέχει στους κύριους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, μια «πολύτιμη ευκαιρία» να αξιοποιήσουν το «κύμα» συμπάθειας προς τους Παλαιστίνιους αλλά και να παρουσιαστούν ως υπέρμαχοι των ανθρωπιστικών αξιών και της ειρήνης, τονίζει σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα διατηρούσαν εδώ και δεκαετίες στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν να καταδικάσουν ευθέως και δημόσια την επίθεση της Χαμάς στον Νότο της χώρας πριν από περίπου ένα μήνα. Η Ρωσία και η Κίνα επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να προβάλουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως μέρος ενός παγκόσμιου αγώνα ισχύος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και βέβαια των στενών τους συμμάχων, όπως το Ισραήλ.
Ο Πούτιν, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου έχουν ισοπεδώσει ουκρανικές πόλεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δήλωσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ότι «σφίγγονται τα χέρια του και δακρύζουν τα μάτια του» καθώς παρακολουθεί τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας. Οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία πολεμούν την ίδια αμερικανική «ρίζα του κακού» δήλωσε ο Πούτιν τονίζοντας ότι οι μάχες τους «θα κρίνουν τη μοίρα της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του παλαιστινιακού λαού».
Από την άλλη, η ρητορική της Κίνας είναι σε γενικές γραμμές πιο συγκρατημένη, με τον Σι Τζινπίνγκ να αποφεύγει τα δημόσια σχόλια για τη Μέση Ανατολή από τότε που ξέσπασε η σύρραξη. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έχουν γεμίσει με κριτική που κατακεραυνώνει την αμερικανική «υποκρισία» και την «πολεμοκαπηλεία» στη Μέση Ανατολή. Η «πολεμοκαπηλεία» αυτή αντιπαραβάλλεται από τα αιτήματα του Πεκίνου για άμεση κατάπαυση του πυρός και παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Παρά τις δηλώσεις του Πεκίνου και της Μόσχας, καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται μέχρι τώρα να επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επιστρέφουν δυναμικά στην περιοχή, αναπτύσσοντας τρεις ομάδες αεροπλανοφόρων και σημαντικό αριθμό αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.
Ωστόσο, αυτή η ίδια η ρωσοκινεζική διπλωματική στάση φαίνεται να ενισχύει τη soft power (ήπια ισχύς) των δύο αυτών χωρών στον αναπτυσσόμενο κόσμο εν μέσω των απωλειών χιλιάδων αμάχων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Σειρά κρατών που θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν ανακαλέσει του πρέσβεις τους από το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η μακρινή Κολομβία, η Χιλή και η Νότια Αφρική. Η Βολιβία διέκοψε εντελώς τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ.
«Για την Κίνα, η υποστήριξη της Παλαιστίνης εξυπηρετεί τον σκοπό της συμπόρευσης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα αισθάνεται μια πολιτική ευκαιρία να συνταχθεί με την πλειονότητα των χωρών του κόσμου», δήλωσε ο Κινέζος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Li Mingjiang στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.
Στο μεταξύ, η Ρωσία, η οποία υφίσταται εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο τις επιπτώσεις από την εισβολή της στην Ουκρανία, «βλέπει» στον πόλεμο στη Γάζα έναν τρόπο διεξόδου από την απομόνωσή.
«Η επιλογή μιας πολιτικής που φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά στον αραβικό κόσμο είναι κατανοητή. Ο Παγκόσμιος Νότος είναι σήμερα σημαντικός για τη Μόσχα λόγω της κατάστασης με την Ουκρανία. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα γεγονότα στη Γάζα ωθούν τον Παγκόσμιο Νότο μακριά από τη Δύση, μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Nikolay Kozhanov, πρώην Ρώσος διπλωμάτης στην Τεχεράνη, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.