ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς το Κίεβο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία έστειλε χθες η Κομισιόν, προχωρώντας σε σύσταση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία, καθώς επίσης και με τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Για τη Γεωργία, η Κομισιόν πρόσθεσε σε δήλωσή της ότι συνιστά να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας εάν και όταν εκπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (συνολικά 12) που ορίζονται από το «μπλοκ». «Εγκρίναμε το πακέτο διεύρυνσης του 2023, που συνιστά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης», τόνισε η Κομισιόν κατά τη χθεσινή παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων προόδου για τα υποψήφια κράτη-μέλη. «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει ότι «η ολοκλήρωση της Ενωσής μας είναι ο φυσικός ορίζοντας».
Οι προτάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ετήσιες εκθέσεις προόδου, αποσκοπούν στην παροχή τεχνικής «καθοδήγησης» στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την πρόοδο των υποψήφιων κρατών-μελών σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ενιαίους κανόνες της Ε.Ε. Οι 27 ηγέτες καλούνται πλέον να εξετάσουν τις εκθέσεις και να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν τις συστάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ήδη να εκφράζουν επιφυλάξεις για την ένταξη της Ουκρανίας. Για τον λόγο αυτό, ενδεχομένως, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειώσει το Κίεβο, εν μέσω μάλιστα πολέμου με τη Ρωσία. «Η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και τραγωδίες που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Κι όμως, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προχωρούν βαθιές μεταρρυθμίσεις». Λίγο αργότερα, ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έπαιξε» το «χαρτί» της γεωπολιτικής διάστασης της διεύρυνσης, προειδοποιώντας ότι εάν «η Ενωσή μας δεν κινηθεί αρκετά γρήγορα φέρνοντας τα υποψήφια κράτη κοντά, άλλοι θα συμπληρώσουν το κενό».
Προς επίρρωση αυτού του κρίσιμου στόχου, η Κομισιόν παρουσίασε άλλωστε χθες και το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη-μέλη στα Δυτικά Βαλκάνια, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν ως δάνεια. «Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει την οικονομία των Δυτικών Βαλκανίων τα επόμενα 10 χρόνια», είπε η Φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει ότι «ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα επιτρέψει στα Δυτικά Βαλκάνια να επωφεληθούν από βασικούς τομείς της ενιαίας αγοράς». Ενδεχομένως, το σχέδιο να λειτουργήσει και ως το κίνητρο που αναζητούν οι χώρες της περιοχής, η πλειονότητα των οποίων, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, καταγράφει επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως το Μαυροβούνιο. Για τη Σερβία, η Κομισιόν εκτός από τη σύσταση βελτίωσης της ευθυγράμμισής της με την εξωτερική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., ζητεί να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο στη βάση και της πρόσφατης σχετικής συμφωνίας, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προσβλέπει σε άνοιγμα των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους.