Ερντογάν: Νέα πυρά κατά Μπλίνκεν και Νετανιάχου

Ερντογάν: Νέα πυρά κατά Μπλίνκεν και Νετανιάχου

Τι ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για την εντατικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τουλάχιστον 500 φορτηγά ημερησίως στη Γάζα παρουσιάστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Καζακστάν. 

Παράλληλα, έστρεψε για άλλη μία φορά τα πυρά του κατά Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για τον χειρισμό της κρίσης στη Γάζα.

«Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Τουρκία και είχε κάποιες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν. Στις συναντήσεις τού έγιναν κάποιες προτάσεις μας από τον υπουργό Εξωτερικών μας. Ποιες; Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περνούν 20-30 φορτηγά κάθε ημέρα. Προφανώς αυτό δεν είναι ανθρωπιστική βοήθεια. Εγινε πρόταση να αυξηθεί η βοήθεια σε τουλάχιστον 500 φορτηγά. Μου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών μας ότι το προσέγγισε και αυτός (σ.σ. ο Μπλίνκεν) θετικά. Η ελπίδα μας είναι, ότι εάν αυτή η πρόταση με τα 500 φορτηγά λειτουργήσει, θα υπάρξει κάποια ανακούφιση» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από την Τασκένδη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. 

«Πόσες χώρες είναι δίπλα στην Αμερική και στο Ισραήλ; Υπήρχαν 14 χώρες με την Αμερική στην ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη για την καθιέρωση ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Ομως 120 χώρες στάθηκαν σταθερά εναντίον τους. 40 ή 41 χώρες επίσης απείχαν. Αυτές οι γενναίες χώρες στέλνουν ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. “Αμερική, όσο σπουδαία κι αν είσαι, δεν έχεις δίκιο, το Ισραήλ δεν έχει δίκιο. Οι καταπιεσμένοι είναι αυτοί που έχουν δίκιο εδώ”» σημείωσε.

«Γιατί διαμαρτύρονται κατά των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο; Γιατί η υποστήριξη της σφαγής του Ισραήλ στη Γάζα έκανε τις ΗΠΑ στόχο αντιδράσεων. Αν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έρχονται στην Κωνσταντινούπολη και πραγματοποιούν εκεί κάθε τρεις μέρες συγκεντρώσεις, αυτό κάτι σημαίνει. Με άλλα λόγια, φωνάζουν “ακούστε τη φωνή μας”. Το μεγαλύτερο λάθος του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν ήταν στην αρχή όταν πήγε στο Ισραήλ. Εκεί είπε πως “πλην της ιδιότητάς μου ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήρθα εδώ ως εβραίος”. Οταν, όμως, λες κάτι τέτοιο, θα υπάρξει απάντηση. Και η απάντηση σε αυτό είναι η ξαφνική συγκέντρωση 1,5 εκατ. ανθρώπων στο Yenikapi, η συγκέντρωση πολλών τέτοιων κοινοτήτων σε διάφορα μέρη της Τουρκίας», τόνισε.

«Τα πολιτικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο επιβάλλουν να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από το διεθνές, δίκαιο και όλοι πρέπει να παίρνουν θέση ενάντια σε μια τέτοια απερισκεψία, όταν επιδεικνύεται. Δυστυχώς, το Ισραήλ είναι το επίκεντρο της απερισκεψίας που ανέφερα», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας πως «αν δεν επιλυθεί το ισραηλινό ζήτημα, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ειρήνη και πλήρης διεθνής έννομη τάξη ούτε στην περιοχή μας ούτε στον κόσμο». 

Αναφερόμενος στο θέμα των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, αλλά και στους Παλαιστίνιους κρατουμένους στο Ισραήλ, ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Το σήμερα του Νετανιάχου είναι καλύτερο από το αύριό του. Αυτή τη στιγμή, το 60-70% του ισραηλινού λαού είναι εναντίον του Νετανιάχου. Ισον αφορά το θέμα των ομήρων, η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει ομήρους άμαχους Ισραηλινούς. Αντιθέτως. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Τώρα, εάν εμείς, ως Τουρκία, πρόκειται να επέμβουμε εδώ, αυτό που πρέπει να κάνει το Ισραήλ, είναι να απελευθερώσει γρήγορα τους Παλαιστινίους και, από την άλλη, η Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους Ισραηλινούς. Εδώ όμως υπάρχουν δύο πράγματα: Υπάρχουν όμηροι στρατιώτες και πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς θέλει να απελευθερώσει τους αμάχους. Οπως λέει «θα τους αφήσουμε να φύγουν». Φυσικά υπάρχουν στρατιώτες εκεί. Μεταξύ αυτών των στρατιωτών υπάρχουν και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Αλλά η ασυνείδητη στάση του Ισραήλ να κρατά ομήρους 5χρονα, 10χρονα και 15χρονα παιδιά είναι επίσης προφανής. Εάν γίνουν θετικά βήματα, θα αναλάβουμε οποιοδήποτε ρίσκο και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη λύση αυτού του ζητήματος». 

Υπενθυμίζεται πως, χθες, στο πλαίσιο της συνόδου στο Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε στον Ιρανό ομόλογό του, Ιμπραχίμ Ραΐσι, κατά τη συνάντησή τους πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Γάζα. 

Σήμερα, όπως τόνισε ο Ερντογάν, η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλίσει ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT