Ο Σολτς δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αλλά υπό έναν όρο

Ο Σολτς δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αλλά υπό έναν όρο

Η ρωσική επιθετικότητα συνιστά «την επιστροφή του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη», σχολιάζει

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα κατοχικά στρατεύματά του θα αποσυρθούν από το έδαφος της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για φαινόμενα ιμπεριαλισμού από τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή το βράδυ στον αρχισυντάκτη της γερμανικής εφημερίδας Heilbronner Stimme, ο κ. Σολτς τόνισε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι «η επιστροφή του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη».

«Ο Πούτιν σχεδίασε την εκστρατεία του για να κατακτήσει τη χώρα εντός δύο εβδομάδων. Δεν λειτούργησε. Αλλά η Ουκρανία ανέκτησε πολλά εδάφη. Η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω», είπε ο κ. Σολτς, στη συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται μία ημέρα πριν τη συνάντηση του κ. Σολτς με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι «στην καλύτερη περίπτωση, η Ουκρανία θα πετύχει, αλλά ο Πούτιν όχι».

Ο κ. Σολτς είπε επίσης ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον κ. Πούτιν και θα το κάνει ξανά στο μέλλον, αλλά υπάρχει ένας όρος.

«Τυχόν διαπραγματεύσεις απαιτούν ένα αποφασιστικό βήμα από τη Ρωσία. Πρόκειται για την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ουκρανία», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει σημάδια ότι η Ρωσία θα αποσύρει το κατοχικό της σώμα από την Ουκρανία και θα σταματήσει τον επιθετικό πόλεμο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό», είπε σε διάσκεψη της Μπούντεσβεερ στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Βερολίνο σημείωσε ότι αυτός ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήδη συνεχίζεται για πολύ περισσότερο από όσο είχε φανταστεί ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινώντας μια ευρείας κλίμακας εισβολή. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει ότι δεν είναι απαισιόδοξος για την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να απωθήσουν τους εισβολείς.

Διπλασιασμός βοήθειας προς το Κίεβο

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον διπλασιασμό, στα 8 δισ. ευρώ, της στρατιωτικής βοήθειας που πρόκειται να χορηγήσει η χώρα του στην Ουκρανία το 2024.

Πρόκειται για «ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία» πως «δεν θα την εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα στον γερμανικό και στον διεθνή Τύπο που έκαναν λόγο περί διπλασιασμού του ποσού.

Η απόφαση καταγράφεται καθώς «η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει τη μάχη» με τη Ρωσία «την ώρα που μέρος της διεθνούς προσοχής έχει επικεντρωθεί στο Ισραήλ» και στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η αύξηση της βοήθειας εξάλλου ανταποκρίνεται «στην εμπειρία που είχαμε φέτος», που έδειξε πως «το προβλεπόμενο ύψος» της βοήθειας «εξαντλήθηκε γρήγορα», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά πακέτο βοήθειας –κυρίως στρατιωτικών εξοπλισμών– αξίας 4 δισ. ευρώ.

Ομως τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Σολτς συμφώνησαν να διπλασιάσουν το ποσό. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά με ψηφοφορία σε επιτροπή της γερμανικής κάτω Βουλής, της Μπούντεσταγκ, την Πέμπτη.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, η Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υποστήριξη του Κιέβου. Το Βερολίνο έχει διαθέσει κάπου 22 δισ. ευρώ στην ουκρανική κυβέρνηση, προσφέροντας ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία ιδίως βαριά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πυρομαχικά και διάφορα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, φέρεται να διστάζει να την προμηθεύσει με πυραύλους μακράς εμβέλειας Taurus, εξαιτίας της ανησυχίας της για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία.

Τέλμα

Η ανακοίνωση του κ. Πιστόριους καταγράφεται ενώ η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα μοιάζει να κάνει σημειωτόν και η γραμμή του αχανούς μετώπου να μη μεταβάλλεται παρά οριακά.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι έκρινε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι οι δυο στρατοί βρίσκονται σε πόλεμο φθοράς και θέσεων. Εκανε, ακόμα, λόγο για «αδιέξοδο» κι αξίωσε να δοθούν στο Κίεβο από τους συμμάχους του στη Δύση τεχνολογικά προηγμένα μέσα για να το υπερβεί.

Πηγή: Heilbronner Stimme, RBC-Ukraine, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT