Αύξηση μεταναστών στο Ελσίνκι

Η Φινλανδία κατηγορεί τη Ρωσία για εσκεμμένη κίνηση, που εκτιμάται ως φθηνή προσπάθεια αποσταθεροποίησης χωρίς εμπλοκή του στρατού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Για εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών κατηγορεί τη Ρωσία η Φινλανδία, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αφίξεων αιτούντων άσυλο από τα σύνορα των δύο χωρών. Οι συνοριοφύλακες της Φινλανδίας κατέγραψαν 39 παράτυπους μετανάστες από τη Ρωσία τη Δευτέρα και άλλους 21 την Τρίτη, ενώ συνήθως ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει τους δέκα σε εβδομαδιαία βάση. Οι μετανάστες που καταφθάνουν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα έχουν καταγωγή από το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και την Τουρκία.

«Ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι ρωσικές αρχές άλλαξαν τον τρόπο που επιτρέπουν την είσοδο στη Φινλανδία παρά την απουσία εγγράφων, γεγονός που συνιστά παράνομη είσοδο», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών, Μαρί Ραντάνεν. Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα καταθέσει πρόταση για τον περιορισμό των συνοριακών διελεύσεων ή τη συγκέντρωση αιτήσεων για άσυλο. Η αύξηση, παρά τον μικρό αριθμό των αφίξεων, θυμίζει τη μεταναστευτική κρίση του 2021, όταν η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, επέτρεψε σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περάσουν σε Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία. Η Ρωσία έκανε το ίδιο κατά την περίοδο 2015-16 στα σύνορα με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πετέρι Ορπο δήλωσε χθες ότι οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές του 2015. «Υπό αυτήν την έννοια φαντάζει συνειδητή απόφαση», πρόσθεσε.

Η αύξηση των μεταναστών συνέπεσε με την καταστροφή αγωγού και καλωδίου δεδομένων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας τον περασμένο μήνα. Οι Αρχές απέδωσαν τη δολιοφθορά στην άγκυρα πλοιαρίου με κινεζική σημαία και ύποπτες σχέσεις με τη Ρωσία. «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο σχέδιο εκ μέρους της Ρωσίας παρά μόνο μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο», σχολίασε ο Σαρλί Σαλόνιους Πάστερνακ, ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στους Financial Times. Κατά τη γνώμη του, η ρωσική προσέγγιση είναι «ας κάνουμε τη ζωή δύσκολη στη γειτονική χώρα, αλλά με έναν τρόπο που δεν περιλαμβάνει τον στρατό».

Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και οι αξιωματούχοι στο Ελσίνκι εξεπλάγησαν που η σκανδιναβική χώρα δεν υπέστη παρά ελάχιστα ρωσικά αντίποινα για την απόφαση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υπάρχει όμως διάχυτη σήμερα η αίσθηση ότι η Ρωσία δοκιμάζει τη Φινλανδία μέσα από υβριδικές επιθέσεις και μη στρατιωτικά μέτρα που μπορούν εύκολα να διαψευσθούν. Οι συνοριακοί φρουροί είπαν ότι μέχρι πρότινος οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεπαν τα ταξίδια στα φινλανδικά περάσματα παρά μόνο αν ο ταξιδιώτης διέθετε ταξιδιωτικά έγγραφα. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η πολιτική αυτή άλλαξε, τουλάχιστον στα νοτιοανατολικά σύνορα της Φινλανδίας.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας της και δεν θα επιτρέπει σε πρόσωπα χωρίς βίζα για τη ζώνη Σένγκεν να περνούν το σύνορο της Φινλανδίας, είπε η Φινλανδή υπουργός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ετοιμάσει μια πρόταση που θα επιτρέπει στους αξιωματούχους να περιορίζουν την κίνηση στα σύνορα ή να κλείνουν κάποια συνοριακά περάσματα». Μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μοιράζεται ένα σύνορο 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, το οποίο λειτουργεί επίσης και ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT