Το πρώτο φορτηγό που πρόκειται να μεταφέρει καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το Ισραήλ την έθεσε υπό πλήρη πολιορκία, μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, άρχισε να περνάει τα σύνορα της Αιγύπτου με τον παλαιστινιακό θύλακο, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ καθώς και δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.
Τα καύσιμα θα παραδοθούν στον ΟΗΕ «προκειμένου να διευκολύνουν τη διοχέτευση της βοήθειας αφού τα φορτηγά (διανομής βοήθειας) από παλαιστινιακής πλευράς έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων», διευκρίνισε αιγυπτιακή πηγή.
Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσαν πως ακόμα δύο βυτιοφόρα περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα για να εισέλθουν στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι περιορισμένες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιούνται από την Αίγυπτο στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, αλλά το Ισραήλ είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων. Ο ΟΗΕ είχε μάλιστα προειδοποιήσει πρόσφατα πως οι επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακο επρόκειτο να σταματήσουν ελλείψει καυσίμων.
Μόνο ένα νοσοκομείο λειτουργεί στη βόρεια Γάζα, λέει ο ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, στο βόρειο τμήμα της Γάζας υπάρχει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς λόγω των συγκρούσεων και της έλλειψης καυσίμων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Το νοσοκομείο Αλ Αχλι στην πόλη της Γάζας εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, επισήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Το Ocha πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών εφοδίων, οξυγόνου, νερού και τροφίμων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις στην περιοχή, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Αχλι υπάρχουν 500 ασθενείς.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία ήδη βρίσκονταν στα όριά τους, επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 22 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Τα υπόλοιπα 14 είναι μετά βίας σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς, περιλαμβανομένων όσων νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, επισήμανε ο ΠΟΥ.
Ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα
Τονίζεται μάλιστα ότι ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, και ψάχνουν σε υπόγειά του.
Ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων, όπως τόνισε.
Μάρτυρας μέσα στο νοσοκομείο ανέφερε στο BBC ότι είδε έξι τανκς και περισσότερους από 100 στρατιώτες μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα, γύρω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Ο Αχμέντ Μοκχαλαλατί, χειρουργός στο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες είχαν εισέλθει στο συγκρότημα. «Τα πυρά εξακολουθούν να είναι σφοδρά και ακούμε εκρήξεις παντού, τόνισε.
Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP