«Τον βλέπουμε να προέρχεται από χριστιανούς, μουσουλμάνους και άθεους. Τον βλέπουμε να προέρχεται από Εβραίους», επισημαίνει στο πόντκαστ του Ντέιβιντ Ρέμνικ, στο αμερικανικό περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», η Ντέμπορα Λίπσταντ, ιστορικός του αντισημιτισμού και ειδική απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιμετώπισή του. Η βία και οι απειλές κατά των Εβραίων σημειώνουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε (τον αντισημιτισμό) να προέρχεται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, αλλά και τον μεσαίο χώρο». Ωστόσο, αμέσως μετά τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα η ίδια εμφανίζεται πολύ ανήσυχη για την επέκταση του φαινομένου, ειδικά στα πανεπιστήμια, όπου έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. Ενώ δεν πιστεύει ότι φοιτητές ή καθηγητές θα έπρεπε να τιμωρούνται όταν εκφράζουν αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους ή τους Ισραηλινούς, θεωρεί ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν δημόσια πρόσωπα με επιρροή λειτουργεί σαν πράσινο φως για τους αντισημίτες. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ελον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, ο οποίος επέμεινε χθες ότι είναι ψευδείς οι αναφορές των ΜΜΕ που τον κατηγορούν για αντισημιτισμό κι έχουν οδηγήσει σε οργισμένες αντιδράσεις και απόσυρση διαφημίσεων από κολοσσούς, όπως η Apple Inc.
Ο σάλος προκλήθηκε από την ανάρτηση την οποία φάνηκε να υιοθετεί ο Μασκ, όπου οι Εβραίοι έχουν «ένα διαλεκτικό μίσος προς τους λευκούς ανθρώπους». Εμμέσως ασπαζόταν δηλαδή τη διαβόητη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης ή «λευκής γενοκτονίας». Το επίμαχο ποστ αποκήρυξαν ο Λευκός Οίκος και πολλοί επενδυτές της Tesla. Η Walt Disney Co ήταν μεταξύ των πολυεθνικών που τήρησαν αποστάσεις από την πλατφόρμα, εξαιτίας της ανάρτησης. «Θέλω μόνο το καλύτερο για την ανθρωπότητα», σχολίασε ο Μασκ την Κυριακή. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ κατηγορείται ότι προωθεί ρητορική μίσους. Απλώς αυτή τη φορά η αντίδραση προήλθε τόσο από πολιτικούς όσο και από μεγάλες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας ανάρτησε χθες αφίσες δυσφημώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –η πρώτη φορά που εξαπολύει προσωπική επίθεση εις βάρος της–, σε μια εκστρατεία παρόμοια με εκείνη που είχε εξαπολύσει εναντίον του προκατόχου της και είχε εξοργίσει τις Βρυξέλλες. Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε διαφημιστικές πινακίδες στη διάρκεια της νύχτας, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και εμφανίζουν τη Φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Αλεξ Σόρος, τον γιο του ουγγρικής καταγωγής επενδυτή Τζορτζ Σόρος, έναν μόνιμο στόχο του κόμματος του Ορμπαν, (Fidesz). Το σλόγκαν στις αφίσες λέει: «Ας μην κάνουμε ό,τι θέλουν». Ο Σόρος είναι Εβραίος και ο κεντρικός ρόλος που έχει στην προπαγάνδα του Fidesz είναι πάγια ένδειξη αντισημιτισμού, κάτι το οποίο επιμένει πάντως να διαψεύδει κατηγορηματικά το Fidesz. Παρόμοιες αφίσες, που εμφανίζουν τον προκάτοχο της Φον ντερ Λάιεν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δίπλα στον Σόρος τον γηραιότερο, είχαν προκαλέσει την όχληση των Βρυξελλών το 2019. Το Fidesz τις είχε απομακρύνει μετά την απειλή από το μεγαλύτερο κόμμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, να αποβάλει το ουγγρικό κόμμα. Τελικά το Fidesz αποχώρησε από το ΕΛΚ δύο χρόνια αργότερα.
Χθες, πάντως, εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, λέγοντας ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν «σήκωσε καν τα μάτια της» για να δει τη φωτογραφία όταν της την έδειξε. «Εχουμε κρίσεις να διαχειριστούμε», είπε κι απέφυγε να χαρακτηρίσει αντισημιτικές τις αφίσες.