Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα

Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα

Νοσοκομεία της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, στοχοποιήθηκαν και ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν περίπου ως κέντρα επικοινωνίας και ενημέρωσης

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο κρίσιμες πολιτικά στιγμές του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, που συνεχίζεται εδώ και επτά εβδομάδες στη Γάζα, αποτέλεσαν οι «επιχειρήσεις» και τα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Νοσοκομείa της Γάζας χρησιμοποιήθηκαν περίπου ως κέντρα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τον πόλεμο, το Ισραήλ χαρακτήρισε το μεγαλύτερο από αυτά «στρατηγείο» της Χαμάς, καθώς και ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. 

Βρέθηκαν ακόμη στο επίκεντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων και στοχοποιήθηκαν.

Συνέβη με το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης. Συνέβη και με την πιο πρόσφατη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, την περασμένη εβδομάδα.    

Και τα δύο συμβάντα προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση, με μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους να πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν μεταστροφή της διάθεσης των πολιτών στις ΗΠΑ, υπέρ της εκεχειρίας. 

Λίγες ημέρες μετά την «ειδική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ την εισβολή στο Αλ Σίφα, οι δυνάμεις του φέρονται να προχώρησαν την Πέμπτη στη σύλληψη του διευθυντή του.  

Αλ Σίφα

Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, καθώς και άλλα στελέχη από το ιατρικό προσωπικό του, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με γιατρό, διευθυντή τμήματος του νοσοκομείου.

«Ο γιατρός Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους γιατρούς», δήλωσε ο Χαλίντ Αμπού Σαμρά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η Haaretz ανέφερε επίσης ο Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στον ανθρωπιστικό διάδρομο που κατευθυνόταν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη σύλληψή του, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι «θα σταματήσει να συντονίζεται με τον ΠΟΥ για τις εκκενώσεις νοσοκομείων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλ Κούντρα, δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο ΟΗΕ φέρουν την ευθύνη για τη σύλληψη του ιατρικού προσωπικού, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν βίαια το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «καταγγέλλει έντονα» τη σύλληψη του Σαλμίγια και των συναδέλφων του, καλώντας τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν για την «άμεση απελευθέρωσή» τους.

Ο Αμπού Σαλμίγια έγινε ευρύτερα γνωστός, κυρίως στη διάρκεια της πολιορκίας και της ισραηλινής εισβολής στο Αλ Σίφα, μέσω συνεντεύξεων και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Με τη σύλληψή του το Ισραήλ «σφραγίζει» το τέλος της περιόδου, κατά την οποία τον έλεγχο στη Γάζα είχε η Χαμάς, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας φάσης, έπειτα από την κατάληψή της από τις δυνάμεις του Ισραήλ.   

Τις προηγούμενες ημέρες, στο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν βίαιες σκηνές με τις ισραηλινές δυνάμεις να το πολιορκούν και τανκς να εισβάλλουν στο ιατρικό συγκρότημα.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν όποιον προσπαθούσε να μετακινηθεί από το ένα ιατρικό κτίριο στο άλλο.

Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα-1

Αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και για το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο επίσης βρέθηκε στον κλοιό των ισραηλινών τανκς.

Τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε στη σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα, το Ισραήλ διέταζε παράλληλα την εκκένωση του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, το οποίο επίσης βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, εντός τεσσάρων ωρών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Μουνίρ Αλ Μπουρς, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο, είχε αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν γύρω από το νοσοκομείο..

Είχε προσθέσει ακόμη ότι υπήρχαν 65 σοροί μέσα στις πολιορκούμενες ιατρικές εγκαταστάσεις, που δεν μπορούσαν να θάψουν.

«Το ίδιο σενάριο με το Αλ Σίφα αναμένεται, εκτός αν πραγματοποιηθεί η εκεχειρία», ανέφερε ο Δρ Μαρουάν Σουλτάν, διευθυντής του νοσοκομείου, μιλώντας στο BBC το μεσημέρι της Πέμπτης.

Εκανε λόγο για «σφοδρά πυρά αρμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις». «Βάλλουν ανά 15λεπτα διαστήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στα δωμάτια, καθώς τα παράθυρα δέχονται πλήγματα. Μένουμε στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Το γραφείο μου έχει στοχοποιηθεί αρκετές φορές», όπως ανέφερε.

Αλ Αχλί

Πριν από σχεδόν ένα μήνα και πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αλ Σίφα και γύρω από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, είχε σημειωθεί έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας με περισσότερα από 500 θύματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς.

Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη σε «ελαττωματική ρουκέτα» που προήλθε το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Αντίθετα, η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε πλήγμα από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Στρατηγεία» της Χαμάς

Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα-2

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ισχυριστεί ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα, καθώς και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ως στρατηγεία για τον συντονισμό «τρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Ειδικά για το Αλ Σίφα, το οποίο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει ως τη «ζωντανή καρδιά» της Χαμάς, το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα και ως «νευραλγικό κέντρο τρομοκρατών».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν δώσει συνεντεύξεις Τύπου ανάμεσα σε σορούς στις εγκαταστάσεις του, ενώ και το υπουργείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Χαμάς είχε λειτουργήσει μέσα από το νοσοκομείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενστερνίζονται τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, τονίζοντας πως η Χαμάς δρα μέσα και κάτω από τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Βίντεο που δόθηκε, μεταξύ άλλων φερόμενων ως ευρημάτων στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ, δείχνει μέρος σήραγγας μήκους 55 μέτρων που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Το βίντεο και λεπτομέρειες του τι λέγεται ότι δείχνει ή οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, προς το παρόν, δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.

Η Χαμάς και τα μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων αρνούνται τους ισχυρισμούς.

«Σύμβολα αντίστασης»

Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα-3

Το Αλ Σίφα, ιστορικό ιατρικό συγκρότημα, του οποίου το όνομα μεταφράζεται ως «Σπίτι της Θεραπείας», για κάποιους Παλαιστίνιους, αποτελεί σύμβολο αντίστασης σε μία στρατιωτικά ισχυρότερη δύναμη, αναφέρεται σε ανάλυση του Al Jazeera.

Το ίδιο και ο διευθυντής του, με τη συμβολή του οποίου, οι εικόνες νεκρών μωρών και ακρωτηριασμένων παιδιών μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του νοσοκομείου στον κόσμο και ενέπνευσαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

«Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία είναι διαφορετικός», αναφέρει από την πλευρά του ο Ομάρ Ραχμάν, συνεργάτης του Middle East Council on Global Affairs με έδρα τη Ντόχα. «Πρόκειται για μορφή ψυχολογικού πολέμου», ισχυρίζεται ο ίδιος.

«Η επίθεση στα νοσοκομεία λέει στον πληθυσμό ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια για [τους Παλαιστίνιους]», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

Το χρονικό της «επιχείρησης» στο Αλ Σίφα

Η σύλληψη του διευθυντή του Αλ Σίφα και η «στοχοποίηση» νοσοκομείων στη Γάζα-4

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου – Αναφορές για σύλληψη του διευθυντή Μοχάμαντ Αμπού Σαλμίγια και άλλων στελεχών του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ενώ μετακινούνταν, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του νοσοκομείου, προς τη νότια Γάζα.

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου – 28 από τα 31 πρόωρα μωρά που είχαν απομακρυνθεί από το Αλ Σίφα μεταφέρθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο. Συνολικά, 39 μωρά είχαν μείνει εκτός θερμοκοιτίδας στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης καυσίμων. Τα οκτώ έχασαν τη ζωή τους.

Περίπου 250 σοβαρά τραυματισμένοι ασθενείς που δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν και περίπου 25 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παρέμειναν εντός του νοσοκομείου.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου – Ο ΠΟΥ αποκάλεσε το Αλ Σίφα «ζώνη θανάτου», καθώς αποστολή του εντόπισε μαζικό τάφο στο προαύλιο των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.

Γιατρός ανέφερε ότι το Ισραήλ έδωσε στο νοσοκομείο μόλις μία ώρα για να εκκενωθεί. Ο διευθυντής του νοσοκομείου που παρέμεινε, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει τον «απόλυτο έλεγχο» του «εγκαταλελειμμένου» νοσοκομείου και ότι τα τρόφιμα τελειώνουν.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου – Ξεκίνησε η ισραηλινή «ειδική επιχείρηση». Σύμφωνα με αναφορές, στο νοσοκομείο υπήρχαν 650 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και 700 άτομα ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, φέρονται να φιλοξενούνταν έως 3.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που αναζητούσαν καταφύγιο.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε, διέγραψε και αναδημοσίευσε βίντεο με πλάνα μέσα από το νοσοκομείο.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου – Εναρξη της πολιορκίας, αναφορές για ελεύθερους σκοπευτές που φέρονται να πυροβολούσαν όποιον κινούνταν μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Al Jazeera, Haaretz

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT