Ένα χρόνο μετά το κίνημα της «Λευκής Κόλλας» στην Κίνα

Ένα χρόνο μετά το κίνημα της «Λευκής Κόλλας» στην Κίνα

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική μηδενικού COVID-19 κατεστάλησαν γρήγορα από την αστυνομία, ωστόσο οδήγησαν στο τέλος των αυστηρών περιορισμών που επί τρία χρόνια επέβαλλε το Πεκίνο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά το κίνημα της «Λευκής Κόλλας», που αναπτύχθηκε στην Κίνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αυστηρούς περιορισμούς κατά του COVID, εκφράζονται ανησυχίες στη χώρα ότι εκείνη η σπάνια εκδήλωση δημόσιας οργής μπορεί τελικά να θαφτεί και να ξεχαστεί.

Είναι σχεδόν σαν να μην υπήρξε ποτέ λόγω της κινεζικής λογοκρισίας, αναφέρουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις περυσινές διαμαρτυρίες.

Το κύμα πολιτικής ανυπακοής που ξέσπασε στις 25 Νοεμβρίου του 2022 ήταν πρωτοφανές. Τίποτα ανάλογο δεν είχε καταγραφεί καθ’ όλη τη δεκαετούς διάρκειας περίοδο διακυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ηταν άλλωστε μία δεκαετία εκτεταμένης καταστολής.

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική μηδενικού COVID-19 κατεστάλησαν γρήγορα από την αστυνομία, ωστόσο, οδήγησαν στο τέλος των αυστηρών περιορισμών που επί τρία χρόνια επέβαλλε το Πεκίνο.

Επρόκειτο για τους αυστηρότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πολλοί διαδηλωτές ένιωσαν για πρώτη φορά την αίσθηση ότι ανήκαν σε κάποια συλλογικότητα», τόνισε ο Γίτσενγκ Χουάνγκ, ο οποίος έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία τον Μάρτιο, έπειτα από φυλάκιση, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις στη Σαγκάη. «Για τους Κινέζους ήταν σαν την πρώτη αγάπη», σχολίασε ο ίδιος.

Πολιτική αλλαγή

Εξι από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, εκ των οποίων κάποιοι εξακολουθούν να ζουν στην Κίνα και άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και ζουν πλέον στο εξωτερικό, ανέφεραν στο Reuters ότι νιώθουν πλέον ένα μείγμα ελπίδας και αμφιθυμίας ως προς τις διαδηλώσεις.

Οπως εξηγούν, συνέβαλαν στο να τερματιστούν οι περιορισμοί κατά του COVID, αλλά απέτυχαν να φέρουν μόνιμη πολιτική αλλαγή.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών που συνελήφθησαν πέρυσι, αν και κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Φέτος, κατά την επέτειο των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, δεν οργανώθηκαν κινητοποιήσεις στο Πεκίνο ούτε τη Σαγκάη.

Υπήρξε επίσης ισχυρή αστυνομική παρουσία σε όλους τους χώρους διαμαρτυρίας. Σε πόλεις με μεγάλες κινεζικές κοινότητες στο εξωτερικό, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης.

Απαγορευμένη ανάμνηση

Ο Χουάνγκ τόνισε ότι πολλοί από τους φίλους του στη Σαγκάη πέρασαν από τον κεντρικό χώρο διαμαρτυρίας για να τιμήσουν την επέτειο, αλλά δεν έγινε κάτι περισσότερο. «Εχει μετατραπεί σε απαγορευμένη ανάμνηση, όπως η 4η Ιουνίου», είπε, αναφερόμενος στην ευρέως λογοκριμένη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Κατά τις περυσινές διαδηλώσεις στο Πεκίνο, στα συνθήματα των διαδηλωτών κυριάρχησαν τα αιτήματα για ελευθερία του Τύπου, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, καθώς και παρατηρητές, επισήμαναν ότι τα γεγονότα συνέβαλαν στο να κατανοήσει ο κόσμος ότι η εξουσία του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να έχει όριο.

Κοινωνική συνείδηση

Κινέζος καλλιτέχνης και μπλόγκερ με έδρα την Ιταλία, γνωστός ως «Teacher Li», του οποίου ο λογαριασμός στο Twitter έγινε viral και πρόσφερε πλήθος πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες, είπε στο Reuters ότι οι διαδηλώσεις «έφεραν την κοινωνική συνείδηση των Κινέζων σε νέο επίπεδο».

«Περισσότεροι στην Κίνα συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να διεκδικήσουν προστασία των δικαιωμάτων τους», σχολίασε ο ίδιος.

Οι διαμαρτυρίες προηγήθηκαν επίσης μικρής κλίμακας ανατρεπτικών πράξεων φέτος, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κοστουμιών κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Halloween στη Σαγκάη και του πένθους για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος είχε παραγκωνιστεί από τον Σι.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι οι διαδηλώσεις θα είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στην Κίνα, όπου υπάρχει υψηλός βαθμός παρακολούθησης», ανέφερε 30χρονος διαδηλωτής από το Γκουανγκζού.

«Επιτέλους κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνος», πρόσθεσε. «Αυτό με έκανε να νιώσω λιγότερο απαισιόδοξος για τη μελλοντική πολιτική κατάσταση στην Κίνα, αν και εξακολουθώ να είμαι αρκετά απαισιόδοξος!», σχολίασε ο ίδιος.

Αλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν θα τιμούσαν δημόσια τις διαμαρτυρίες ούτε θα τις συζητούσανλόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς και λόγω μιας γενικής απροθυμίας να ανασύρουν τις αναμνήσεις της πανδημίας.

Υπάλληλος εταιρείας τεχνολογίας στο Πεκίνο, 28 ετών, δήλωσε ότι η ίδια και μία φίλη της προειδοποιήθηκαν από την αστυνομία να μη λάβουν μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο.

Αυτές οι προειδοποιήσεις, καθώς και η καθημερινότητα στην Κίνα, μειώνουν τις ελπίδες για ευρύτερη κοινωνική αλλαγή, πρόσθεσε η ίδια.

«Ακόμη κι αν κάποιοι νέοι διαδηλωτές αφυπνίστηκαν πολιτικά, αυτό σύντομα μάλλον ξεπεράστηκε από ανησυχίες για τις κακές επιδόσεις στην οικονομία, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και την υψηλή ανεργία», όπως εξήγησε.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT