Στις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος επέτρεψε στη Χαμάς να αποκτήσει ρόλο και να κυριαρχήσει στη Γάζα, προκειμένου να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή, απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με νέα συνέντευξή του σε ευρωπαϊκό όμιλο μίντια.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επέτρεψε στο Κατάρ να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τη Χαμάς, προκειμένου να διχάσει τους Παλαιστινίους σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των πολιτικών του αντιπάλων ως «γελοίους».
Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνησή του, επί χρόνια, ενίσχυε ενεργά τη Χαμάς στη Γάζα και επέτρεψε στο Κατάρ να διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον παράκτιο θύλακο σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε».
Οπως ισχυρίζονται, επιδίωξε να κινήσει τους ισλαμιστές της Χαμάς εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη.
«Μεγάλο ψέμα»
«Είναι μεγάλο ψέμα», απάντησε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «γελοίες», σε συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Axel Springer, στον οποίο ανήκει το Politico, που αναδημοσίευσε κεντρικά σημεία της συνέντευξης.
«Δεν πας τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς ούτε εξαπολύεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της, εάν θέλεις να την ενισχύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.
Εν τω μεταξύ, το Politico υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ίδιο μέσο: «Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ισραήλ έκανε τα πάντα για να υποβαθμίσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να ενισχύσει τη Χαμάς», είχε υποστηρίξει ο Ολμέρτ.
«Η Γάζα βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης επειδή δεν είχε πόρους και η Παλαιστινιακή Αρχή αρνιόταν να δώσει χρήματα στη Χαμάς. Ο Μπίμπι (σ.σ. Νετανιάχου) τους έσωσε. Ο Μπίμπι έκανε συμφωνία με το Κατάρ και άρχισαν να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Με τη Χαμάς «για να μην ιδρύσουν κράτος οι Παλαιστίνιοι»
Το Politico υπενθύμισε ότι ο Νετανιάχου, σε συνέδριο του κόμματος Λικούντ το 2019, είχε δηλώσει πως «όποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς».
Απαντώντας στις κατηγορίες, ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι επέτρεψε τη ροή χρημάτων από το Κατάρ στη Γάζα για να αποφύγει ανθρωπιστική καταστροφή και όχι για να ενισχύσει την τοπική διοίκηση.
«Θέλαμε να αποτρέψουμε ανθρωπιστική καταστροφή, ασθένειες, πείνα και άλλα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Για αυτό οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις επέτρεψαν να μπουν αυτά τα χρήματα, όχι για να ενισχύσουν τη Χαμάς. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να ενισχύσουμε τη Χαμάς. Θέλαμε να την αποδυναμώσουμε και να υποβαθμίσουμε τις δυνατότητές της όσο το δυνατόν περισσότερο».
Κατάπαυση πυρός
Το Ισραήλ και η Χαμάς διανύουν την έκτη ημέρα εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές προχωρούν στην ανταλλαγή ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου με φυλακισμένους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Οπως έχει γίνει γνωστό από πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, που επικαλείται το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, στόχος είναι η νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός να είναι διάρκειας πέντε ημερών.
Σύμφωνα με τις αναφορές, η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα γίνει σε φάσεις.
Θα προηγηθούν ηλικιωμένοι άνδρες, θα ακολουθήσουν γυναίκες στρατιώτες, στη συνέχεια θα απελευθερωθούν έφεδροι στρατιώτες και τελευταίες θα παραδοθούν οι σοροί των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.
Η Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να σεβαστεί τους όρους που θέτουν οι Ισραηλινοί.
Ο αναλυτής Μοχάμεντ Τσερκάουι δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον εισέλθει σε «ρεαλιστική» φάση με τη συμμετοχή μεσολαβητών και ενδιαφερομένων.
«Τα καλά νέα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε καλή δυναμική και πως υπάρχει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η διαπραγμάτευση έχει πλέον κλείσει τον κύκλο της, επομένως δεν νομίζω ότι αυτή η καλή δυναμική μπορεί να ανατραπεί από οποιαδήποτε πίεση», δήλωσε ο Τσερκάουι, καθηγητής Επίλυσης Συγκρούσεων και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο George Mason.
Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση να συμπεριλάβουν και την απελευθέρωση στρατιωτικών στελεχών.
Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και άλλοι πιέζουν ώστε η κατάπαυση του πυρός να γίνει «ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος».
Πίεση από τη δεξιά πτέρυγα για την «επόμενη ημέρα»
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πίεση από τη δεξιά πτέρυγα στο Ισραήλ, η οποία ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση, ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τη δική του πλευρά της εκεχειρίας όσο η Χαμάς τηρεί τη δική της. Ωστόσο, έχει ανακοινώσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.
«Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές μας προσπάθειες για την εξάλειψη της Χαμάς, επειδή η Χαμάς λέει πολύ καθαρά ότι θα επαναλάβει τις αγριότητες ξανά και ξανά και ξανά», τόνισε.
Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει, αφότου νικήσει τη Χαμάς, να αποστρατιωτικοποιήσει και να αποριζοσπαστικοποιήσει τη Γάζα.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα επανέλθει στο είδος της φρικτής απειλής που αποτέλεσε για το Ισραήλ πριν από τον πόλεμο», έχει πει ο Νετανιάχου.
Ολα τα βλέμματα είναι ήδη στραμμένα στην «επόμενη ημέρα» και στο τι θα σημάνει το τέλος της εκεχειρίας για το Ισραήλ και τη Γάζα.
Συγκεκριμένα, φέρεται να υπάρχει η προθεσμία της Κυριακής. Σύμφωνα με τη Haaretz, η οποία επικαλείται αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμο να παρατείνει την εκεχειρία πέραν της Κυριακής.
Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αποδεχόταν παράταση της εκεχειρίας κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που θα άφηνε ελεύθερους η Χαμάς.
Μετά την Κυριακή, και εφόσον η κατάπαυση πυρός διαρκέσει τόσο, οι Ισραηλινοί θα επιδιώξουν να επανέλθουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το ερώτημα για πολλούς δεν είναι το εάν θα το πράξουν, αλλά το πότε.
Με πληροφορίες από Politico, Reuters, AP, AFP, Al Jazeera, Haaretz