ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη διασπορά «δηλητηρίου» μέσα στο κυβερνών κόμμα με στόχο την αποκαθήλωση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες μετά την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ την Τετάρτη.
Η πρώην υπουργός, που ανήκει στη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Τόρις, αρνήθηκε να στηρίξει το σχέδιο απέλασης στη Ρουάντα του πρωθυπουργού Σούνακ. Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, που ακυρώθηκε στην αρχική του μορφή από το Ανώτατο Δικαστήριο, αποτελεί μία από τις πέντε δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
«Η λυπηρή πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει», είπε η Μπρέιβερμαν στο ραδιόφωνο του BBC. Προειδοποίησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για την «επικίνδυνη θέση, στην οποία περιήλθαν οι Συντηρητικοί», δεδομένης της δέσμευσής του να σταματήσει τον διάπλου της Μάγχης από μετανάστες με μικρά σκάφη μέχρι το τέλος του 2023. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μπρέιβερμαν μίλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα αντιμετωπίσουν «εκλογική εξαφάνιση σε λίγους μήνες», εφόσον οι υπουργοί δεν μπλοκάρουν κάθε νόμο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αξιοποιείται για την αναστολή των πτήσεων απέλασης προς τη Ρουάντα.
«Τα στοιχεία δεν ψεύδονται και πρέπει να εκπληρώσουμε μία καίρια δέσμευσή μας. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Η ώρα της συζήτησης, των σλόγκαν και των υποσχέσεων παρήλθε. Πρέπει να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας», είπε η πρώην υπουργός στη χθεσινή συνέντευξή της. Η Μπρέιβερμαν τόνισε ότι θέλει ο Σούνακ «να πετύχει την ανάσχεση των πλοιαρίων, το νομοσχέδιό του όμως είναι γαϊτανάκι νομικών προσφυγών και δικαστηρίων».
Το νομοσχέδιο θα δίνει στους υπουργούς τη δυνατότητα να αγνοούν ορισμένες αποφάσεις του Στρασβούργου, χωρίς ωστόσο η Βρετανία να εγκαταλείπει πλήρως την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι επικριτές του νόμου από τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις υποστηρίζουν ότι το κείμενο ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές, οι οποίες θα εμποδίσουν τις απογειώσεις των ειδικών πτήσεων απέλασης.
Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης – Ανεφάρμοστο θεωρεί η δεξιά πτέρυγα των Τόρις το σχέδιο για πτήσεις στη Ρουάντα.
Το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει τη διεθνή νομοθεσία, η οποία οδήγησε στην ακύρωση των πρώτων πτήσεων προς τη Ρουάντα και στην παραίτηση του Τζένρικ από το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.
Ερωτηθείσα αν επιδιώκει μόνο την προσοχή και δηλητηριάζει έτσι το ίδιο της το κόμμα, η πρώην υπουργός απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής και η ειλικρίνεια είναι κάποιες φορές ενοχλητική. Αν ενοχλώ την καλή κοινωνία, τότε λυπάμαι γι’ αυτό».
Η επιστολή του Τζένρικ
Ο Τζένρικ, που θεωρείτο μέχρι πρότινος στενός σύμμαχος του Σούνακ, έγραψε στην επιστολή παραίτησής του: «Μου είναι αδύνατο να παρουσιάσω το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής, καθώς δεν πιστεύω ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας. Το νομοσχέδιο που προτείνετε αποτελεί θρίαμβο της ελπίδας πάνω στην εμπειρία. Το διακύβευμα για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό και οφείλουμε να δώσουμε τέλος στις ατέρμονες νομικές προσφυγές, ικανές να οδηγήσουν το σχέδιο σε παράλυση και να ακυρώσουν την αποτρεπτική του ισχύ». Με τα λόγια του Τζένρικ συμφώνησε η Μπρέιβερμαν: «Οι προς απέλαση μετανάστες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του υπουργείου, απασχολώντας τα δικαστήρια για χρόνια». Τη διένεξη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το σχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα προσπάθησε να υποβαθμίσει χθες ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Κρις Χίτον-Χάρις. «Η πολιτική βούληση για διακοπή του κατάπλου μικρών σκαφών είναι κάτι που ενώνει το Συντηρητικό Κόμμα. Υπάρχουν στοιχεία του νομοσχεδίου αυτού που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, προκειμένου να γίνει πιο αυστηρό. Υπάρχουν, όμως, άλλοι που λένε ότι είναι όσο αυστηρό θα μπορούσε να είναι. Εκτιμώ ότι το νομοσχέδιο επιτυγχάνει ιδανική ισορροπία. Πρόκειται για μέτρα που θα προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στις αφίξεις πλοιαρίων με νόμιμο τρόπο», είπε.