Νέα δοκιμασία για τον Μακρόν: η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού

Νέα δοκιμασία για τον Μακρόν: η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού

Εντείνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με το εάν ο Μακρόν μπορεί πια να εξασφαλίζει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία στη γαλλική εθνοσυνέλευση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κοινοβουλευτική δοκιμασία σήμερα, καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με το εάν εκείνος μπορεί πια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο μέτωπο της μετανάστευσης.

Από τις εκλογές του 2022 και έπειτα, το κόμμα του Μακρόν έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στη γαλλική εθνοσυνέλευση, γεγονός το οποίο δεν του επιτρέπει να περνά εύκολα νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο που προωθεί τώρα η γαλλική κυβέρνηση στόχο έχει να αυστηροποιήσει το σύστημα χορήγησης ασύλου, μειώνοντας από 12 σε 2 τον αριθμό των ενστάσεων/προσφυγών που μπορούν να υποβάλουν οι αιτούντες άσυλο, θέτοντας ως προϋπόθεση την επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας και διαμορφώνοντας το πλαίσιο που θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των απελάσεων.

Παράλληλα ωστόσο, περιλαμβάνει και προτάσεις που δεν αρέσουν στη γαλλική Δεξιά, όπως για παράδειγμα το να δίνονται άδειες εργασίας σε άτομα χωρίς χαρτιά τα οποία όμως απασχολούνται σε τομείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως είναι οι κατασκευές και η υγειονομική περίθαλψη.

Τα μεγάλα κόμματα της γαλλικής Δεξιάς, εν προκειμένω οι Ρεπουμπλικανοί και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, καταγγέλλουν ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι σαν να επιβραβεύει με αμνηστία όσους έχουν εισέλθει παράνομα στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της «άναρχης μετανάστευσης».

Το πρόγραμμα του κόμματος της Λεπέν, από την άλλη πλευρά, ζητά να γίνουν αλλαγές στο γαλλικό Σύνταγμα που θα «απελευθερώσουν» τη Γαλλία από τους κανόνες της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στους Γάλλους πολίτες έναντι των αλλοδαπών στα μέτωπα της κοινωνικής στέγασης και της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT