Επειτα από εννέα εβδομάδες από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον 18.000 νεκρούς Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους αμάχους, το Ισραήλ υπολείπεται ακόμη στην επίτευξη του βασικού στόχου του: Την εξουδετέρωση της στρατιωτικής ισχύος της Χαμάς, της οργάνωσης που την 7η Οκτωβρίου επέφερε ένα τόσο αιφνιδιαστικό όσο και πρωτόγνωρης αγριότητας πλήγμα, εισβάλλοντας στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 πολίτες και συλλαμβάνοντας άλλους 240 ως ομήρους, σημειώνει δημοσίευμα του Economist.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο πως έχουν μόλις λίγες εβδομάδες για να ολοκληρώσουν τον στόχο τους, προτού η Αμερική, ο ζωτικός σύμμαχος του Ισραήλ, αποσύρει τη στήριξή της στην επιχείρηση. Η επιτυχία φαίνεται απίθανη», τονίζεται ακόμη.
Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του: Εχει αναπτύξει μια ολόκληρη αερομεταφερόμενη ταξιαρχία εντός και γύρω από την πόλη Χαν Γιούνις, όπου εκτιμά πως κρύβονται ακόμη αξιωματούχοι της Χαμάς. Τρεις τεθωρακισμένες μεραρχίες εξακολουθούν να επιχειρούν στον βόρειο τομέα, στην κατεστραμμένη πόλη της Γάζας, εκεί όπου σε συνοικίες της, όπως στην Σουτζάιγια και την Τζαμπάλια, μαίνονται λυσσαλέες οι μάχες. Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν τούνελ όπου καταφεύγουν μαχητές της Χαμάς, αλλά και υποδομές, στρατιωτικές και πολιτικές, εντός της πόλης και περιφερειακά.
Νίκη μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο
«Το Ισραήλ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως η αντίσταση κάμπτεται και πως ελέγχει ένα εκτεταμένο μέρος του εδάφους. Εικόνες στα social media εμφανίζουν δεκάδες άνδρες περικυκλωμένους από Ισραηλινούς στρατιώτες που τους διατάσσουν να γδυθούν ώστε να ερευνηθούν για εκρηκτικές ζώνες. Η IDF έκανε έπαρση ισραηλινής σημαίας στην πλατεία Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας και άναψε τα κεριά της Χάνουκα σε πολλά πεδία μάχης. Ομως, όλο αυτό δεν συνιστά ακόμη “εικόνα νίκης” –την εικόνα που επιβεβαιώνει δηλαδή τον τελικό θρίαμβο– που αξιώνουν οι Ισραηλινοί πολίτες από τους ηγέτες τους» σχολιάζει ο Economist.
Το Ισραήλ μπορεί να έχει εξολοθρεύσει έως και το ήμισυ της δύναμης της Χαμάς, η οποία αριθμούσε ενδεχομένως έως και 30.000 μαχητές. Ομως, η οργάνωση διαθέτει χιλιάδες ακόμη που εμφανίζονται από τις σήραγγες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Επιπλέον, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά στο έδαφός της πάνω από 130 ομήρους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.
Το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξαλείψει ούτε την ηγεσία της Χαμάς. Μπορεί πολλοί από τους ανώτερους διοικητές της να έχουν σκοτωθεί, ωστόσο παραμένουν ζωντανοί και μάχιμοι πολλοί ακόμα – όπως ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, και οι Μουχάμαντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισα, γενικός διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς και ο αναπληρωτής του, αντιστοίχως. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο δίκτυο σηράγγων εκατοντάδων χιλιομέτρων της Χαμάς, το οποίο το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει παρά τη δύναμη πυρός του και τις υπερσύγχρονες δυνατότητες παρακολούθησης.
BREAKING:
Israel has released images claiming that they have apprehended many Hamas fighters.
Due to Israel’s bankrupt track record when it comes to telling the truth, we have to do our own due diligence:
First question: why were they all wearing slippers? pic.twitter.com/J1BUHJFkjS
— Rami Jarrah (@RamiJarrah) December 7, 2023
Η «άρρητη» προθεσμία των ΗΠΑ
Οι Ισραηλινοί στρατηγοί είχαν προειδοποιήσει από την αρχή του πολέμου πως θα χρειάζονταν μήνες επιχειρήσεων, με την εμπλοκή χερσαίας συνδρομής, για να καταστρέψουν το περιβόητο αυτό δίκτυο σηράγγων. Η πρόβλεψή τους, δύο μήνες μετά, παραμένει σχεδόν απαράλλαχτη. Ωστόσο, αυτό που έχει αλλάξει πλέον είναι ο διαθέσιμος χρόνος.
«Ο αριθμός των νεκρών αμάχων έχει ήδη εξαντλήσει τη διεθνή υποστήριξη στην επίθεση του Ισραήλ. Τώρα η Αμερική, ο απαραίτητος σύμμαχός της, αμφιταλαντεύεται» σχολιάζει ο Economist.
Στις 8 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Βρετανία απείχε. Τα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ. Το αμερικανικό βέτο επιβεβαιώνει πόσο εξαρτάται ακόμα από τον στρατηγικό του σύμμαχο το Ισραήλ τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.
“Watch Security Council vote on draft resolution S/2023/970 tabled by the UAE on the Middle East & the Palestinian question” – via @UNWebTV⤵️
RESULTS:
In Favour: 13
Against: 1 (US)
Abstain: 1 (UK) https://t.co/Dos4Bjm32X— UN News (@UN_News_Centre) December 8, 2023
Δημοσίως, οι δύο κυβερνήσεις αρνούνται πως η διοίκηση Μπάιντεν έχει θέσει κάποιου είδους προθεσμία για την ολοκλήρωση της ισραηλινής επιχείρησης. Ωστόσο, πολλές πηγές, σύμφωνα με τον Economist, επιβεβαιώνουν πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Ισραήλ, ο Αντονι Μπλίνκεν φέρεται να διεμήνυσε στους Ισραηλινούς πως «θα πρέπει να τελειώνουν έως το νέο έτος». Η αμερικανική διοίκηση φέρεται να αξιώνει ακόμη από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αμβλύνει τα δεινά των Παλαιστινίων, ιδίως στα νότια της Γάζας – εκεί όπου έχουν εκτοπιστεί βιαίως περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με πενιχρές προμήθειες, υγιεινή και υπάρχοντα.
«Αν η Αμερική ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στις αρχές του νέου έτους, η μοίρα των Παλαιστινίων ίσως αρχίσει κάπως να βελτιώνεται. Ωστόσο, ούτε η ειρήνη ούτε οι υποφερτές συνθήκες ζωής θα επανέλθουν σύντομα. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ίσως ολοκληρωθούν, όμως οι IDF είναι πιθανό να συνεχίσουν μια χαμηλής έντασης εκστρατεία υποστηριζόμενη με μετακινούμενες χερσαίες δυνάμεις. Σε αυτό το σενάριο, η Χαμάς θα συνεχίσει να ελέγχει τμήματα της Γάζας. Ετσι, το Ισραήλ θα έχει αποτύχει στον κύριο στόχο του, να καταστρέψει τους δράστες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: Economist