«Στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί να κατονομάσει και να κατακεραυνώσει πάνω από δέκα κινεζικές εταιρείες που, όπως υποστηρίζει, εφοδιάζουν με κρίσιμη τεχνολογία την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Ομως, τι γίνεται με τις δυτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξοπλισμό διπλής χρήσης και, σύμφωνα με ανάλυση από συντρίμμια στο ουκρανικό πεδίο μάχης, χρησιμοποιείται στους ρωσικούς πυραύλους Kalibr, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan και τα ελικόπτερα Ka-52 “Alligator”; Σιγή ασυρμάτου».
Το δημοσίευμα του Ντάγκλας Μπασβάιν για το Politico εστιάζει στις δυτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα κρίσιμης τεχνολογίας για το οπλοστάσιο της Ρωσίας, παρακάμπτοντας τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβάλει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση κατά φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία.
Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενο την αρμόδια ομάδα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, η Intel, ο αμερικανικός γίγαντας κατασκευής ημιαγωγών, είναι για το 2023 ο κύριος διακινητής των λεγόμενων «αντικειμένων μάχης υψηλής προτεραιότητας» (high-priority battlefield items) προς τη Ρωσία. Ακολουθούν η κινεζική Huawei και έπειτα οι Analog Devices, AMD, Texas Instruments και IBM, όλες αμερικανικές.
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου KSE (Kyiv School of Economics), οι εισαγωγές από τη Ρωσία μικροηλεκτρονικών, ασύρματων και δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης, καθώς και άλλων κομβικών εξαρτημάτων που εμπίπτουν στον κατάλογο κυρώσεων, έχουν ανακάμψει σχεδόν στα προπολεμικά επίπεδα, με μηνιαία αξία 900 εκατ. δολαρίων το πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ολα αυτά υποδεικνύουν πως, ενώ οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν προσωρινό αντίκτυπο, η Μόσχα και όσοι τη συνδράμουν κατάφεραν σε σημαντικό βαθμό να επαναρρυθμίσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες – με τη βοήθεια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και χώρες στον εγγύς κύκλο της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν και η Τουρκία.
«Αυτό με τη σειρά του εγείρει το ερώτημα αν, ενώ η Ε.Ε, πασχίζει να ετοιμάσει το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εγκαίρως έως τη Σύνοδο της Πέμπτης, το μπλοκ προσφέρει άλλο ένα case study για τον ορισμό της παράνοιας – που συχνά αποδίδεται στον Αλμπερτ Αϊνστάιν: Το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα» σχολιάζει με σκωπτικό πνεύμα ο συντάκτης.
Για την Ελίνα Ριμπάκοβα, διευθύντρια του διεθνούς προγράμματος στο Ινστιτούτο KSE, πρέπει να λογοδοτήσει επίσης ο δυτικός ιδιωτικός τομέας. Οπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να υποχρεούνται οι εταιρείες αυτές να παρακολουθούν τα προϊόντα τους στη διάρκεια ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού έως την παράδοσή τους στον τελικό προορισμό – όπως ακριβώς αναγκάστηκαν και οι τράπεζες να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος και τους ελέγχους πελατών μετά το κραχ του 2008.
«Εχουμε ένα κενό πολιτικής. Εχουμε την πολιτική στα χαρτιά, αλλά δεν έχουμε καμία υποδομή για τη συμμόρφωση του ιδιωτικού τομέα – ή για τον έλεγχο εκ μέρους μας. Πρέπει να κάνουμε τον ιδιωτικό τομέα να την επιβάλει και να την εφαρμόσει», σημειώνει η Ριμπάκοβα στο Politico.
Διαψεύδουν
Η Intel από την πλευρά της υποστηρίζει πως έχει παγώσει κάθε αποστολή σε Ρωσία και Λευκορωσία, συμμορφούμενη με τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
«Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πάντα ούτε να ελέγχουμε τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι πελάτες μας ή τις εφαρμογές που δημιουργούν οι τελικοί χρήστες, η Intel δεν υποστηρίζει ούτε ανέχεται τη χρήση των προϊόντων της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπου αντιλαμβανόμαστε κάποια ανησυχία πως τα προϊόντα μας χρησιμοποιούνται από κάποιον επιχειρηματικό εταίρο σε σχέση με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα περιορίζουμε ή θα διακόπτουμε τη συνεργασία μας με το τρίτο μέρος έως ότου βεβαιωθούμε πως τα προϊόντα της Intel δεν χρησιμοποιούνται για τέτοιους λόγους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.