Οι Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής νέας ναυτικής επιχείρησης ανά περίπου 12 ώρες.
Οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα εναντίον εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα σε απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οσον αφορά τις ναυτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ίσως δεν θα περνούν 12 ώρες χωρίς επιχείρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης και κορυφαίος διαπραγματευτής Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αl Jazeera.
Μεγάλες εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της MSC, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πολυεθνική δύναμη υπό της ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν χθες Δευτέρα, από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Φρουρός της Ευημερίας», στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ θα τεθούν επικεφαλής πολυεθνικής δύναμης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων.
«Η ιρανική υποστήριξη προς τις επιθέσεις των Χούθι σε βάρος εμπορικών πλοίων πρέπει να σταματήσει», τόνισε. Η επιχείρηση αφορά την ενίσχυση της υπάρχουσας ναυτικής «Δύναμης 153» στην Ερυθρά.
Ο Οστιν, ο οποίος βρίσκεται την Τρίτη στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στο Μπαχρέιν, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας της Ερυθράς Θάλασσας.
Η πολυεθνική δύναμη θα διεξάγει κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.
«Πρόκειται για διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση», υπογράμμισε ο Οστιν, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία.
Κάλεσε και άλλες χώρες να συνεισφέρουν, καθώς καταδίκασε τις «απερίσκεπτες ενέργειες των Χούθι».
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσες άλλες χώρες είναι πρόθυμες να κάνουν αυτό που έκαναν κυρίως πολεμικά πλοία των ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες – να καταρρίψουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι και να σπεύσουν να βοηθήσουν εμπορικά πλοία που δέχονται επίθεση.
Την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας υπογράμμισε τη Δευτέρα και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς, ο οποίος δεσμεύτηκε για την αποστολή νέων δυνάμεων στην περιοχή με σκοπό την ενίσχυση των «Φρουρών της Ευημερίας».
Ο οικονομικός αντίκτυπος
Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η κρίση, τονίζοντας πάντως πως η επιβάρυνση στα ασφάλιστρα και σε κόστη, λόγω των μεγαλύτερων διαδρομών, θα φανεί άμεσα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί τυχόν μεγαλύτερος οικονομικός αντίκτυπος, επισημαίνοντας πως η κύρια ανησυχία συνδέεται με το εάν η αναστάτωση θα πυροδοτήσει νέο γύρο παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεπερνούν τις πιέσεις μετά την πανδημία COVID-19.
Με πληροφορίες από Reuters