Δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αποτυπώνει νέα έρευνα που διεξήγαγαν οι New York Times σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σιένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι νεότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι ασκούν κριτική σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι μεγαλύτεροι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πόλεμο στη Γάζα.
Επιπλέον, ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον. Σχεδόν όσοι Αμερικανοί επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος, άλλοι τόσοι ζητούν την άμεση παύση του για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων.
Με τις εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν να ανησυχούν τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς αποκρυσταλλώνουν μία ενδεχόμενη απομάκρυνση ψηφοφόρων από το κόμμα του. Το ηλικιακό γκρουπ 18-29 ετών, που παραδοσιακά είναι σε σημαντικά ποσοστά υπέρ των Δημοκρατικών, δηλώνει απογοητευμένο από τη διαχείριση του Παλαιστινιακού. «Δεν θέλω να ψηφίσω κάποιον που δεν αντιπροσωπεύει τις δικές μου αξίες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κόλιν Λόχνερ, 27χρονος προγραμματιστής από το Σαν Φρανσίσκο. «Αν δεν ψηφίσω τον Μπάιντεν μπορεί να μην ψηφίσω κανέναν. Θα είναι μία δύσκολη απόφαση για μένα».
Συνολικά, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε να προπορεύεται του Τζο Μπάιντεν στην πρόθεση ψήφου για τις επόμενες εκλογές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (46%-44%). Ομως είναι εξαιρετικά αβέβαιο ποιοι από αυτούς που δηλώνουν υπέρ του τέως προέδρου στις δημοσκοπήσεις τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν.
Το εκλογικό σώμα φαίνεται διχασμένο και στο ζήτημα της «επόμενης ημέρας». Μία ειρηνευτική συμφωνία ή συνέχεια του αγώνα εναντίον της Χαμάς; Ποσοστό 44% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήξης του πολέμου, ενώ 39% υποστηρίζει πως το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς.
Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι νεαροί ψηφοφόροι βλέπουν στους Ισραηλινούς κακές προθέσεις. Ελάχιστοι εξ αυτών πιστεύουν ότι το Ισραήλ επιθυμεί στα αλήθεια μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Σχεδόν οι μισοί υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) σκοτώνει επίτηδες αμάχους, ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ δεν παίρνει κανένα μέτρο προφύλαξης ώστε να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.
Αντιθέτως, το εκλογικό κοινό στο σύνολό του έχει μία αρκετά πιο σταθερή άποψη υπέρ του Ισραήλ, πράγμα που υποδεικνύει πως οι επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην εικόνα της χώρας δεν θα φανούν άμεσα, αλλά θα γίνουν ορατές σε βαθύτερο πολιτικό ορίζοντα, στον οποίο το εκλογικό σώμα θα διαθέτει και τους σημερινούς ανηλίκους.
Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν η αποδοκιμασία στην πολιτική του Μπάιντεν θα μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ του Τραμπ, δεδομένης της αντιπάθειας προς το πρόσωπό του εκ μέρους των συμπαθούντων τους Παλαιστίνιους. Οι ψηφοφόροι άνω των 45 που δεν εγκρίνουν την εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερούς τους να δώσουν μία ψήφο στον Τραμπ, όμως ακόμα και οι νέοι αμφιταλαντεύονται.
Το Ισραήλ διατηρεί ακόμη στενούς δεσμούς με την Αμερική. Ομως το μέλλον αυτών των συναισθημάτων δεν είναι βέβαιο. Μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, το 46% συμπαθεί περισσότερο τους Παλαιστίνιους, έναντι ενός 27% που συμπαθεί τους Ισραηλινούς.