Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε πύρρειο νίκη αργά χθες το βράδυ, περνώντας εμβληματικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση σε ψηφοφορία που αφήνει λαβωμένο τον κοινοβουλευτικό του συνασπισμό.
Το νομοσχέδιο επιβάλλει σειρά από μέτρα που έχουν επικριθεί έντονα από την Αριστερά και έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στον Εθνικού Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Το ακροδεξιό κόμμα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Μακρόν εμπνεύστηκε από τις μακροχρόνιες εκκλήσεις της για αποκλεισμό των αλλοδαπών από τα κρατικά επιδόματα πρόνοιας. Η Λεπέν έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη».
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αλλοδαποί, για να λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, οφείλουν να βρίσκονται στη Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή 30 μήνες οι εργαζόμενοι. Τα μέτρα κινούνται στη «γραμμή» της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Συναγερμού.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, υπήρξαν αναφορές ότι ο υπουργός Υγείας, Αρελιάν Ρουσό, υπέβαλε την παραίτησή του, κάτι που διέψευσε η πρωθυπουργός, Ελ. Μπορν το πρωί της Τρίτης.
Ο Μακρόν πρόκειται να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο με τηλεοπτικό διάγγελμα εντός της ημέρας.
«Φιλί του θανάτου» από τη Λεπέν
Σε αιφνιδιαστική κίνηση, ο Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα ψηφίσει υπέρ του αναθεωρημένου κυβερνητικού νομοσχεδίου, φέρνοντας σε αμηχανία τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του Μακρόν, τα οποία έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ψήφισης ενός νομοσχεδίου με ακροδεξιά υποστήριξη ή να αντιδράσουν, προκαλώντας κυβερνητική κρίση.
Για «φιλί του θανάτου» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Monde σε ανάλυσή της, ενώ η Figaro αναφέρεται σε «χαοτική διαδρομή» 18 μηνών.
Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον νόμο χάρη σε μία υπόσχεση της τελευταίας στιγμής από τον Μακρόν, να μην τεθεί η νομοθεσία σε ισχύ εάν δεν λάβει αρκετή υποστήριξη, πέραν των ψήφων της ακροδεξιάς.
Συνολικά 349 βουλευτές από τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν, τους συντηρητικούς και 88 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού, ψήφισαν τελικά υπέρ του σχεδίου νόμου, ενώ 186 ψήφισαν κατά.
Παρά την άνετη πλειοψηφία, σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών του συνασπισμού του Μακρόν απείχε ή ψήφισε κατά του νομοσχεδίου.
«Υπήρξαν στιγμές μεγάλης δυσκολίας, αλλά σήμερα μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι που η πλειονότητα των βουλευτών ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ των ισχυρών μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν μετά την ψηφοφορία.
Υπό διάλυση ο κυβερνητικός συνασπισμός
Ωστόσο, οι συζητήσεις, οι εντάσεις και οι οδυνηροί συμβιβασμοί βρίσκουν τους συμμάχους του Μακρόν βαριά πληγωμένους. Συνολικά, 27 βουλευτές που ανήκουν στον κεντρώο συνασπισμό καταψήφισαν.
Ο Μακρόν αναμένεται με το διάγγελμά του σήμερα Τετάρτη να επιχειρήσει να περιορίσει την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πολλοί εκτιμούν ότι σύντομα ενδέχεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πιθανόν και σε αλλαγή πρωθυπουργού, για ανανέωση της κυβέρνησης.
Για «αρρωστημένη νίκη» έκανε λόγο ο αριστερός πολιτικός Ζαν Λικ Μελανσόν σε καυστική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χωρίς τις 88 ψήφους του Εθνικού Συναγερμού», η κυβέρνηση δεν θα είχε «απόλυτη πλειοψηφία… Ενας νέος πολιτικός άξονας εμφανίζεται», είπε.
Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο αποτέλεσε σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνηση Μακρόν, που δέχεται πίεση από την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στον ακραίο λαϊκισμό, στην αντιμεταναστευτική της ρητορική, καθώς και στις σκληρές θέσεις της στα ζητήματα ελέγχου των συνόρων.
Προηγήθηκε η ήττα στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι, κατά την οποία ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Με πληροφορίες από Reuters, Figaro, Monde, Politico